NM Bergen 2020

Et annerledes, men flott NM i friidrett er unnagjort på Fana stadion. Normalt ville en større delegasjon av støtteapparat og heiagjeng vært til stede når utøverne våre skulle til dyst. Sånn ble det naturligvis ikke i år, men det var mange av oss som uansett fulgte med fra PC-skjerm, mobil eller andre digitale flater. Når GTI er representert på høyeste konkurransenivå i Norge er det ingen tvil om at det heies stort.

Dessverre måtte Tom Erik melde avbud kort tid før NM og GTI-representasjonen ble derfor redusert til 2. Det var nok Tom Erik som var mest skuffet over avgjørelsen, men vi har selvsagt og kanskje spesielt i disse tider forståelse for at sånt skjer. Heldigvis er Tom Erik fremdeles en ung mann med en lysende fremtid. Vi minner i denne sammenheng om at NM-kvalifiseringen fremdeles er gjeldende til neste års mesterskap.

Siste uka før NM tok Alexander kontakt med trener John og luftet noen tanker rundt muligheten for å endre distanse fra 10 000m til 5000m. Alexander har vist lovende takter på den distansen under ulike treningsøkter det siste halvåret. Motivasjonen for å prøve noe nytt og kanskje få et bedre resultat ble til slutt utslagsgivende. Vel og merke med en siste innsjekk og påfølgende «tommel opp» fra treneren.

Det var altså en topptrent og topp motivert Alexander som stilte til start litt før kl. 15 på fredag. I ekte Bergensvær fikk 5000m-løperne testet myten om at det ikke finnes dårlige klær. Før gutta ble sendt avgårde var det damene som skulle til pers og her fikk vi et glimt av en gammel kjenning. Elise Hay Opsahl løper for vår naboklubb Skjalg IL, men mange av oss husker henne fra storhetstiden i GTI. Det er ingen grunn til å tro at ny klubb har stått til hinder for fremgangen. En sluttid på godt under 18-tallet, rett bak klubbvenninne Ida Tjørsvåg, vitner om en flott prestasjon fra Elise.

Men det er jo en gang sånn at vi har et ekstra øye for egne utøvere. Det var altså en Alexander i storform som stilte til start på Fana stadion. Selv har han fortalt at nervene pleier å komme like før start og risikoen for overtenning følger ofte med. Det var likevel ikke mye som tydet på verken nerver eller overtenning underveis i løpet til Alexander. Han la seg kontrollert bakerst i feltet fra start og holdt et fint tempo hele veien. Når feltet begynte å dele seg opp var det flere som måtte stole på egne ferdigheter. Alexander bestod prøven med glans og virket upåvirket av alt som skjedde rundt.

De fleste av oss husker en engasjert trener på sidelinjen under løpet i Kristiansand. Treneren gjorde ikke en dårligere figur i Bergen. Selv på en relativt ustabil stream kunne undertegnede høre både heiarop og coaching for hver passering. Om det var det som var utslagsgivende får vi la andre avgjøre, men prestasjonen til Alexander var det i alle fall ikke noe å si på. Ny pers og en sterk 8. plass i heatet står det respekt av. Den nye standarden lyder på 15.21 og forventningen for neste år dermed satt.

Søndag formiddag var det klart for ny distanse og ny GTI-løper. Andreas Penne Nygård viste oss hva han er i stand til under løpet i Kristiansand. I forkant av NM-deltakelsen har Andreas vært småsyk og det var derfor knyttet spenning til hvordan det ville påvirke prestasjonen. Uansett var det en fokusert og behersket Andreas som stilte på startstreken. Det er kanskje ikke så rart at en så rutinert idrettsmann har et avslappet forhold til konkurranser, men vi hadde vel forventet å finne spor av nervøsitet foran et NM-løp. Om det skyldes rutine eller skuespill vites ikke og strengt tatt gir vi vel litt blaffen. Nok en flott representant for klubben ble sendt avgårde – denne gang på 25 runder i sol og fine løpsforhold.

Ifølge treneren var det lagt opp til en plan for å løpe rett under 31 min og Andreas holdt seg til skjema de første rundene. Etter hvert ble det splitt i feltet og Andreas havnet litt bakpå. Da ble det også tyngre å holde seg til planlagt tempo og rundetidene sklei sakte opp i 77-78 sekund. Til sammenligning ligger gjennomsnitt per runde for å klare NM-kravet på 76 sek.

De fleste av oss kjenner følelsen av å ha det tungt underveis i et løp. Det er ikke lett å mobilisere når målet om pers er tapt. Likevel kunne det virke som at Andreas henta frem noe ekstra mot slutten av løpet da han avanserte flere plasser og kom i mål på 31.43. Selv om det er noe bak målsetting er det en høyst respektabel tid. Når Andreas samtidig påpeker at han «ikke ble skremt av nivået på konkurrentene» – ja, da lover det godt for neste år.

Et annerledes, men flott arrangement er unnagjort for denne gang. Fana IL kan være stolte over egen innsats og vi må få benytte anledningen til å takke for jobben de har lagt ned. For vår egen del har NM-opplevelsen vært inspirerende og oppløftende for hele klubben. Vi har sett høy kvalitet blant enkeltutøvere, et samlet klubbapparat som backer opp og et helt klubbmiljø som heier og støtter når det trengs. Idrettsopplevelser er skapt for å deles og det skal vi fortsette med helt til krampa tar oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close