GTI-utøvere forsøker seg på NM-kravet

Fredag 7. august braker det løs med Stadionmila på Kristiansand stadion. Løpet arrangeres hvert år og tiltrekker seg et stort antall løpere på både mosjonist- og elitenivå. I år skal blant annet Sondre Norstad Moen forsøke å slette europarekorden i timesløp, som innebærer at han må holde snitt på 28.37 per 10 km. For GTI sin del er det likevel tidligere på kvelden det virkelige høydepunktet finner sted.

Når flomlysene tennes på Kristiansand stadion kl. 20.30 skal nemlig tre av våre aller beste løpere prøve seg på NM-kravet på 10 000m. Alexander Skurve, Andreas Penne Nygård og Tom Erik Halvorsen stiller alle til start med mål om å komme seg under de magiske 32 min.

Trener John Nicolaysen reiser nedover til Kristiansand for å sikre at våre håpefulle får god oppfølging før og etter løpet. Trolig kommer det også noen oppløftende ord fra sidelinja underveis i løpet. Ingenting overlates til tilfeldighetene når våre sterkeste løpere skal i ilden.

Det er en stund siden GTI sendte utøvere til hoved-NM, men mye tyder på at vi kan få en, to eller kanskje tre blåkledde med i år. Ifølge treneren er det ikke helt tilfeldig at nettopp disse tre utmerker seg.

– Alle tre har trent systematisk over flere år, med fokus på varierte økter og kontinuitet i treningen. Det ligger mange timer bak for å nå dette nivået. I GTI har vi fokus på å skape et godt treningsmiljø der vi deler erfaringer og motiverer hverandre. Det er veldig gøy for hele klubben at vi har utøvere som utmerker seg på dette nivået.

John er kjent for å være på tilbudssida når medlemmer ber om råd og hjelp. Det er ikke til å stikke under en stol at treneren er spent på hva disse tre kan utrette i Kristiansand. Han har fulgt treningen til Alexander, Tom Erik og Andreas tett, og utelukker ikke at alle tre kan kvalifisere seg. Likevel mener han de to sistnevnte er åpenbare favoritter.

– Det blir spennende å se om Tom Erik tar tilbake tronen og får revansj for sitt første tap for Andreas i samløp. Tom Erik hadde stor mengde og mye høydemeter i beina sist, så det vil nok gå fortere denne gangen når formen er toppet. Andreas har en utrolig avslutning, så henger han på til de siste to rundene kan det bli spennende. Begge har løpt under kravet 2 ganger nå nylig, så alt annet enn sub 31.30 vil være overraskende.

Når det kommer til Alexander er spådommene optimistiske, spesielt med tanke på utviklingen de siste månedene.

– Alexander har lagt litt bak kravet en tid, men har den siste tiden løpt mer og han har også hatt økter med bra fart. På en god dag og med en fornuftig åpning er det forhåpentligvis mulig å klare kvalifiseringskravet.  Noen av treningsøktene hans tyder i alle fall på det!

Nyvalgt styreleder i GTI, Kristine Os, er også begeistret over at vi har tre utøvere som forsøker seg på NM-kravet i Kristiansand.

– Dette er gøy for klubben og viser den imponerende bredden vi har i GTI. På fellestreningene er det alltid stort oppmøte. Vi har løpere på alle nivå og det er stort fokus på å skape et godt miljø. Når vi nå har 3 utøvere som skal forsøke seg på NM-kravet står hele klubben klar for å heie disse frem!


Vi følger selvsagt oppfordringen til Kristine og krysser det vi har av fingre og tær for alle tre. For de som ikke har anledning til å overvære løpet i Kristiansand er det bare å benke seg foran skjermen førstkommende fredag. Arrangørklubben streamer nemlig hele arrangementet live på sin facebook-side. Som seg hør og bør har vi selvsagt også tatt en prat med trekløveret selv for å høre hva de tenker om egne sjanser.

Andreas Penne Nygård har en variert idrettsbakgrunn og kan skilte med Tippaliga-fotball for Bryne, landskamper i innendørsfotball og norgescup i terrengsykling. Han har alltid brukt løping som del av treningen og for halvannet år siden begynte han å satse for fullt på langdistanseløping. Med tanke på nivået han har vært på i andre idretter var det naturlig at Nygård ble en del av det gode selskap i GTI. Ifølge han selv er sjansene gode for å klare NM-kravet selv om han er klar på at jobben først må gjøres.

Hvordan er formen for tiden?

– Formen er bra. Jeg har trent jevnt bra over en lang periode uten noen avbrekk. Jeg har hatt ferie noen uker fra jobb nå, så jeg har også fått hvilt godt. Etter at jeg la sykkelen bort har jeg gradvis økt mengden med løpetrening. Jeg har aldri trent så mye løping som jeg har gjort de siste månedene.

Hvordan har du trent de siste månedene?

– Jeg har trent mye variert løping, både i terreng, bakke og flatt. Dette har vært alt fra lange turer til korte og raske økter. De siste ukene har jeg hatt ekstra fokus på fart på flatt underlag, siden flere av løpene mine i høst krever denne egenskapen. Jeg har tenkt å prøve meg på NM bane og NM terreng i høst, i tillegg til noen lokale løp.

Hvilke målsettinger setter du deg med tanke på NM-deltakelse?

– Det er vanskelig å si. Jeg har i hvert fall målsetting om å presse ned persen på 10 km i løpet av høsten. Under NM har jeg som mål å gjøre min beste prestasjon noensinne. Plassering kommer an på hva andre gjør, så det har jeg ikke tenkt noe på. Men først må jeg kvalifisere meg. Hvis jeg ikke klarer det, så får jeg finne meg andre mål i høst.

Hvordan skal du legge opp løpet?

– I Kristiansand vil jeg løpe mest mulig safe for å komme meg under kravet. I et eventuelt NM vil jeg være mer offensiv og gamble litt for å få en best mulig plassering.

Tom Erik Halvorsen har i mange år vært en av GTI sine aller beste langdistanseløpere. Den høyreiste familiefaren har til vane å markere seg i lokale løp rundt omkring. Det er likevel ikke bare i det lokale løpsmiljøet Tom Erik har skapt seg et navn. Han bestemte seg tidlig for å spesialisere seg innen ultra- og terrengløping, og er flere ganger tatt ut på landslaget. Tom Erik har deltatt i flere internasjonale konkurranser, og i 2018 løp han inn til en imponerende 14. plass i VM i terrengultra. Her snakker vi altså om en mann med mye erfaring. Det kan fort komme godt med både for han selv og resten av trekløveret i Kristiansand.

Hvordan er formen for tiden?

– Formen er meget bra, tror jeg. Løp 31.48 på midtsommerløpet i Ryfylke til tross for at jeg løp 240 km og 9000 høydemeter de to siste ukene før løpet. Jeg kommer til å lade bedre opp til løpet i Kristiansand og da kan det gå fort.

Hvordan har du trent de siste månedene?

– Jeg har løpt mye terreng og bakke med tanke på NM i terrengultra i Molde 26. september. Treningen har gått meget bra og jeg er helt skadefri.

Hvilke målsettinger setter du deg med tanke på NM-deltakelse?

– Jeg er usikker på om jeg kommer til å delta i hoved-NM, men tror jeg skal klare kravet. Målet er Svein O. Risa sin kretsrekord i klasse 40-44 på 31.55, mens det mer hårete målet er sub 31.20.

Hvordan skal du legge opp løpet?

– Haren skal gå på 31.59, så det er ikke umulig at jeg setter litt høyere fart fra start om formen er god.

Alexander Skurve er yngstemann i Kristiansand-delegasjonen. Han har tidligere vært i nærheten av NM-kravet, men skader har ødelagt mye av satsingen tidligere. I år har Alexander derimot hatt god kontinuitet på treningen og nærmest doblet antall km per uke. Noen av øktene hans tyder på at NM-kravet er innen rekkevidde. For eksempel løp han nylig 5 km tempoøkt på tiden 15.40. Etter lengre tid uten konkurranser blir det spennende å se hva mannen fra Sandnes kan utrette når startskuddet går i Kristiansand. I følge han selv er sjansene for NM-deltakelse gode og han er ikke redd for å legge press på seg selv.

Hvordan er formen for tiden?

– Formen er stigende og jeg føler det går rette veien. Jeg har fått trent ganske bra siden 10 km-løpet på Forus, så det bør være mulig å prestere en god del hakk over det!

Hvordan har du trent de siste månedene?

– Jeg har fått trent mye bedre enn på lenge. Tidligere har jeg slitt en del med skader, men dette har jeg klart å unngå den siste tiden. Jeg har hatt flere hardøkter som gir meg tro på en god tid.

Hvilke målsettinger setter du deg med tanke på NM-deltakelse?

– Jeg har stor tro på at jeg skal klare å komme meg under 32 min. Hadde jeg ikke hatt det hadde jeg nok ikke stilt opp heller! Jeg satser på gode forhold og at jeg har dagen.  

Hvordan skal du legge opp løpet?

– Planen er å legge meg i rygg på haren og så satse på at jeg har litt ekstra krefter igjen på slutten. Det hjelper også at vi er flere fra klubben som deltar sammen. Forhåpentligvis kan vi dra nytte av hverandre!

Det blir spennende å følge Alexander, Tom Erik og Andreas når startskuddet settes i gang på fredag. Selv om vi holder på med individuell idrett står vi samlet som klubb når det virkelig gjelder. Vi vet alle hvor mye arbeid som ligger bak en god prestasjon. Uendelig antall timer i løpesko, planlegging av økter, logistikk, kjedelig styrketrening og vonde føtter for å nevne noe. Når alt dette er unnagjort er det bare å krysse fingrene for at man har dagen.

Nettopp det håper vi at utøverne våre har på fredag. I så fall er det bare å glede seg og ønske trekløveret masse lykke til med innsatsen. Vi heier på dere uansett resultat! Likevel, og selvsagt uten å legge press på noen, må vi jo innrømme at det hadde vært utrolig moro og helt på sin plass om GTI var representert i et NM. Med andre ord: gi alt!

Tidsskjema

16:30: Over 49 minutter
17:30: 42 – 48 minutter
18:30: 38 – 41 minutter
19:20: 35-38 minutter
20:00: 33 – 35 minutter
20:40: 30 – 32 minutter
21:20: 800m kvinner
21:30: 800m menn
21:40: 29 – 30 minutter (og timesløp)
22:20: 28 – 29 minutter (og timesløp)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close