Foredrag med Gjert Ingebrigsten

Torsdag 14. oktober var bortimot 100 GTIere samlet på Clarion Hotel Energy for et spennende foredrag med en av verdens fremste friidrettstrenere. Gjert Ingebrigtsen har i følge seg selv aldri snakket foran en klubb eller treningsgruppe. Da var det selvsagt ekstra stas at han takket ja til å dele sin kunnskap og erfaring med GTI friidrettsklubb.

Fullsatt sal når en av verdens fremste friidrettstrenere holder foredrag

Team Ingebrigtsen hater å trene, men elsker å konkurrere. De som elsker å trene blir aldri gode, i følge Gjert. Det var nok flere av oss som tok denne meldingen med en klype salt. Hvem elsker ikke å trene? Poenget til Gjert var nok mer rettet mot at man må lære seg å elske konkurransen. Det å stå på startstreken skal være et høydepunkt. Det å pushe seg selv til det ytterste krever trening, fokus og viljestyrke. Det å passere målstreken handler ikke om medaljen eller plasseringen i seg selv, men opplevelsen av å fullføre et prosjekt man har jobbet lenge for. Derfor oppfordrer Gjert til å konkurrere mest mulig, nettopp for å bli best mulig i selve konkurransen. Den utfordringen tar vi vel?

Hverdagen til Team Ingebrigtsen handler om å trene minst mulig for å bli så god som mulig. De løper 160-170 km i uka, hvorav 6 økter er intervaller. De har et enormt fokus på å trene på riktig intensitet sånn at restitusjonsbehovet ikke blir unødvendig stort. I følge Gjert er de aldri over 3 i laktat, utenom en økt der de er oppe i 6 eller 7. Et viktig poeng å huske på er at restitusjonsbehovet øker med alderen, og intensiteten på øktene blir derfor enda viktigere å ta hensyn til.

Langturer er unødvendig når man satser 1500m. På det lengste løper de 75 min i sone 1, noe som utgjør 20 km. For de som satser på lenger distanser, som for eksempel halvmaraton eller maraton, er langturene naturligvis viktigere. Men da erstatter langturen også en del av intervalltreningen. I oppkjøring til maraton er det nødvendig å trene muskulaturen på å holde lengre distanser. Selv under slike treningsperioder bør man ha et opphold på 2-3 uker mellom hver økt på over 25+ km.

Like viktig som å trene på riktig intensitet var Gjert opptatt av å unngå å bruke tid på feil trening. Han anbefaler loggføring av treningen for å gi et best mulig grunnlag for å lære av erfaring. Løpsteknikk har aldri vært et tema for Team Ingebrigtsen. Løping skal være naturlig, og dess mer man løper dess mer naturlig finner man sin stil. Dette gjelder spesielt for de som satser på lengre distanser. Et lite forbehold mot unødvendig mye overkroppsrotasjon og sideveis armbruk, vel og merke. Dette har vel noen av oss fått høre på trening et par ganger før…

Styrketrening er ofte en evig samvittighetskvale for løpere. For Team Ingebrigtsen er styrketrening likevel en helt nødvendig del av treningsopplegget. Dette for at kroppen skal tåle belastning over tid og for å gjøre kroppen bedre rustet til å løpe fort. De har 2 styrkeøkter i uka med fokus på spenst, mobilitet og løpsspesifikke benøvelser. Her er torsdagsøkta til GTI et utmerket alternativ, der halve økta består av trappedrill med nettopp dette i fokus.  

Mange av oss er opptatt av ernæring og kosthold. Dette er i følge Gjert viktig å ha fokus på ettersom man blir eldre, men da handler det vel så mye om å spise nok. Trener man hver dag må man også få i seg nok mat til å holde kroppen gående. Her hjelper det ikke med flytende karbohydrater eller kosttilskudd, men et sunt og variert kosthold.

Selv om Gjert sitt foredrag i stor grad handlet om trening på toppidrettsnivå var det mye som er overførbart til mosjonister eller halvprofesjonelle utøvere. Det handler om å jobbe målrettet, trene smart og lære av sine feil. Det er lov å ta hensyn til livssituasjon. For Team Ingebrigtsen består livet av å trene, restituere og spise. For oss andre er forpliktelser i form av familieliv, jobb og andre ting nødvendig å ta hensyn til når treningen skal planlegges. Selv Henrik har trappet ned på antall intervalløkter på grunn av familielivet. Laminerte treningsplaner er derfor ikke aktuelt for alle og enhver.

Sterke familiebånd og tilhørighet har vært avgjørende for suksessen til Team Ingebrigtsen. At man står sammen, heier på hverandre og bidrar til felles opplevelser er det som skaper de største resultatene. Det tar vi med oss  videre. Vi takker Gjert for et inspirerende foredrag, og ønsker Team Ingebrigtsen lykke til på veien videre.

Sportslig utvalg vil holde frem med seminar til neste år. Kom gjerne med innspill til foredragsholdere og tematikk. I mellomtiden: lykke til med treningen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close