Veteran VM rapport fra Tor

VM-by

 

Her er en liten oppsummering fra VM i friidrett for veteraner som ble arrangert i Lyon nå nettopp. Vi var da 4 utøvere fra GTI Friidrett. Janice og Herman stilte da på kastøvelsene (Marius måtte desverre trekke seg grunnet skade), mens jeg da stilte på 1500m og Turid Veggeland på maraton. Jeg skal prøve å oppsummere løpsdelen min da, så kan kanskje de andre kan ta en liten historie fra sine øvelser?

Tor_Eiane_GTI_spurt_A20G3673

Her er Tor i sving ved forrige VM-anledning, i København, der tittelen i kondis var «En stor sprekk»…

Det hele startet for ca 6 måneder da jeg fikk en ide om å være med på VM i friidrett for veteraner. Jeg fant fort ut at jeg hadde langt fra best påmeldingstid på 1500m, men heller ikke dårligst. Så da tenkte jeg at VM i friidrett hadde jo vært kult å få med seg. Og at det skulle arrangeres i Lyon trakk jo heller ikke ned. Så da meldte jeg meg på. 78 påmeldte på 1500m i min årsklasse, og beste påmeldingstid var 4:00 (persen min er forøvrig 4:27), så forventingene var lave. Kom ned til Lyon mandagen, tirsdagen ble brukt til å fikse akkreditering for adgang til banene, få startnummer, få litt oversikt hvordan det funket rett og slett. Kom i kontakt med en bergenser som er høydehopper (forøvrig europeisk mester og sølv fra tidligere VM), som også skulle hente startnummer etc, så vi slo følge. Greitt å få litt hint og tips fra enn som kjente gangen/prosedyrene. Ville også sjekke opp det såkalla ‘call rommet’. En skal da være i dette rommet 25 minutter før start. Så blir en da geleidet av en vakt inn på stadion ca 10 mins før start. Vi ble delt inn i 5 heat med da rundt 16 stykker i hvert. Jeg er usikker på hvordan denne heatoppsettingen er, men jeg kom da i samme heatet som han som hadde best påmeldingstid (en sveitser, som forøvrig ikke stilte). De 16 beste fra disse 5 heatene skulle da gå videre til finalen (de 5 vinnerne av hvert heat og de 11 beste tidene). Jeg visste at å komme meg videre til noen finale var helt urealistist, da 16 beste påmeldingstid var 4:13

VM-drakt

Så kom da løpsdagen. Alt er jo klargjort kvelden før, landslagsdrakten ligger klar med startnummer, piggsko er sjekket, akkrediteringskortet er lagt frem. Reiser tidlig opp til Balmont Stadion der jeg skulle løpe. Kikker litt på de andre løpene før jeg begynner oppvarmingen. Kjente fort at det ikke var noe problem å bli varm. Vet ikke akuratt hvor varmt det var når jeg løp, men de sa at det hadde blitt målt 41 grader på Balmont den dagen. Men oppvarmingen måtte da avsluttes mye tidligere enn jeg vanligvis gjør, grunnet at en da skal være i dette call rommet 25 mins før start. I tillegg, så kom jeg i det siste heatet, så jeg måtte være ferdig med oppvarmingen nesten en time før start. Så ble jeg sittende i dette call rommet da, snakket litt med noen av de andre konkurrentene mine. Han ene fra Peru, var veldig giret på at vi skulle bytte landslagdrakter etter løpet. Jeg var ikke så giret på det, følte ikke noe skrikende behov for den Peruianske landslagsdrakten. Tror at han Peruianer’n glemte hele greiene etter målgang (eller at hans skjønte min manglende interesse for den dealen). Hadde han Matthew Thomas fra USA, som jeg haddde en hyggelig prat med, spurt om tilsvarende, så hadde jeg nok byttet….Så ble vi da geleidet ned på banen der sakene våre ble lagt oppi boksene. Så var det da videre bort mot startstreken. Må si det var litt spesielt når speakeren på tribunen ropte opp ‘and in lane 8, representing Norway, Tor Eiane’…..Så gikk da startskuddet. Strategien min for løpet var enkel, det fantes ingen. Jeg tenkte at jeg fikk bare henge med på så godt jeg klarte. Men starten var fasinerende det må jeg si, selv på veterannivå er det spisse albuer, skubbing etc for å komme seg i posisjon. En hollender (pers på 4:11) spurtet opp i tet, og der ble han liggende en stund. Så var det ingen som ville frem og dra. Etter de første 100m, lå jeg greitt plassert på en 4-5 plass. Tempoet ble holdt nede, og jeg var rett og slett ikke tøff nok til å gå frem i tet i et VM. Passerte 800m på 2:28 som jo var langt bak det jeg håpet at vi skulle passere på (jeg håpet på en plass mellom 2:20 og 2:24). Men det er jo klart at farten ble betydelig raskere de siste 400m-600m, da hadde jeg ikke tjangs. Løp fra en franskmann når det var ca 250m igjen, så jeg var oppe på en fjerde plass, men i og med at jeg har spurtegenskaper som en brunsnegel, så kom det to stykker forbi meg de siste 100m. Men tidene i mitt heat var såpass ‘dårlig’ på alle sammen at bare vinneren (den forbaska hollendern) gikk videre til finalen. En tjekker, med påmeldingstid på 4:11 røk rett ut. Tipper at han angrer på at han ikke fikk mer fart i feltet. Desverre så var det mye høyere fart i alle andre feltene. Sistemann som kom til finalen, hadde tiden 4:26.3. Det kunne jeg kanskje ha klart om det hadde blitt kjørt litt fortere fra start, men men…..Uansett VM i friidrett for veteraner i Lyon var en kjempeopplevelse for meg. Fikk mange nye friidrettsvenner, og ikke minst mange flotte minner. Og jeg må jo bare innrømme at det var litt gøy når jeg høre andre nordmenn (som jeg aldri har møtt før), roper ‘heia Tor’ når jeg løp

Håper virkelig at flere GTI’ere blir med på neste internasjonale stevne. Det er en kjempe opplevelse. Og for oss veteraner er det jo heller ikke så strenge kvalifiseringskrav som det er for eliteutøverne. Og jeg mener også at mange av løperne (kasterne pleier være flinke til å delta) i klubben kunne virkelig hevdet seg. Når det er sagt så er det faktisk noen godt voksne som løper meget bra. Fikk med meg finalene på 1500m på fredagen. Anthony Whiteman (deltok både i Atlanta OL og Sydney) for eksempel, nå 43 år, løp drømmemila på 3:58 ifjor. 800m løp han på 1:48 år (samme pers som Henrik Ingebrigtsen), og 1500m på 3:42. I Lyon løp han 800m på 1:51, etter å ha passert 400m på 53.5s. Og ikke for å glemme Briten David Heat i 50-54 klassen som løp 1500m på 4:01 (ny verdensrekord for årsklassen), etter å ha passert 800m på 2:06.

Legger ved link til videosnutter fra VM i Lyon. Også fra løpet mitt…Her er det mye å rette på både taktisk og teknisk gitt (nesten flaut å se på)…..

https://www.youtube.com/watch?v=RFpne3mIGSI&index=64&list=PLqG64brdd_gl-SUXHVET43T3OIC3RLjii

https://www.youtube.com/playlist?list=PLqG64brdd_gl-SUXHVET43T3OIC3RLjii

Under er og link til VM i Lyon.

https://www.lyon2015.com/en

Og til slutt, her er noen internasjonale veteranstevner som kommer i 2016-17:

EM innedørs Ancona, 29 mars-3 april 2016.

http://www.emaci2016.it/

Nordisk mesterskap i Odense 4-5 juli 2016.

VM utendørs Perth Australia, 26 oktober-6 november 2016

http://www.australianmastersathletics.org.au/2011/western-australia-to-host-2016-wma-championships/

Så er det da EM i Århus 2017, som går 27 Juli-6 august.

Og EM har vi også mulighet til å løpe halv- eller helmaraton, om noen synes 10km blir i korteste laget

MVH

Tor Eiane

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close