Treningslære: Hjertets slagvolum

Som gjentatt til det kjedsommelige så er prestasjonene i en utholdenhetsidrett avhengig av flere faktorer. Hjertets slagvolum er en av disse. Men hvordan trener vi det?

Når vi legger en god treningsplan er det vesentlig at vi har en tanke for hva vi skal påvirke. Om fokus er på hjertets slagvolum så må vi ta hensyn til fysiologien. Tradisjonelt har man sagt at man når et platå og at hjertets slagvolum oppnår sitt maksimale på ca 40% av maks O2-opptak. Da ligger pulsen som regel på rundt 60%-70% av maks. Alt hjertet kan gjøre om vi øker belastningen utover dette er å øke frekvensen, altså pulsen. Nå viser vel ny forskning at slagvolumet øker helt opp mot max. Problemet da er at man etter en stund på høy intensitet ikke klarer å opprettholde fylningen av hjertet, man blir rett og slett stinn av melkesyre og  slagvolumet blir ikke lenger maksimalt. Man må også være i aktivitet i noen minutter før fullstendig fylling oppnås, 2 til 3 minutter er en gjenganger i litteraturen. Intervaller på under minuttet vil dermed påvirke slagvolumet i mindre grad.

Hva betyr så det i praksis? Jo, enkelt og greit at vi påvirker denne faktoren mest effektivt selv ved meget rolig trening, såkalte restitusjonsøkter! Deilig å vite? Dermed kan vi ha god samvittighet om vi løper en kjemperolig økt, i visshet om at vi samtidig øker kapasiteten vår!

 

Forslag til treningsøkter:

 

Rolig restitusjonsøkter

Rolig langtur med GTI søndager.

 

Hilsen John

Trener Mellom- og langdistanse

 

 

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close