Mellomdistanse-trening

 

Diskusjonen går høylydt mellom to løpere. Hva er den beste treningen for en mellomdistanseløper, for 800m eller 1500m? Finnes det et fasitsvar? Neppe. Men noen hovedtrekk kan vi kanskje se:

 

For en 800m løper trodde man tidligere at den anaerobe (uten bruk av oksygen) kapasiteten utgjorde ca 50%. I dag tyder forskningen på at det ikke stemmer, men at den kun utgjør ca 30%. Om vi tenker oss at den anaerobe delen av et løp er en viss mengde så holder den til ca 1 minutts innsats om man tar ut alt. De fleste vil kanskje ikke klare å benytte mer enn drøyt 50% av dette, altså å løpe anaerobt i et drøyt halvt minutt. Om man løper 400m eller maraton så er det altså max ett minutt å hente på den aerobe siden. På 400m utgjør det altså en god del, mens det på en maraton utgjør nesten null. Men hva med 800m-løperen vår? Hun/han kan velge å trene anaerobt og f.eks forbedre denne delen av kapasiteten sin med 60%. Da har man hentet ut en litt høyere fart i 15 sek. Samtidig ser det ut som man reduserer den aerobe kapasiteten sin ved denne type økter, og man risikerer da å redusere farten på den aerobe delen som utgjør 70%! Er det fornuftig? Neppe! For en 1500m-løper vil det være enda mer uttalt.

Olympiatoppen legger opp til et treningsforslag for 800m-løpere over 22 år, altså seniorer, der det gjennomføres 9 økter i uka. 1 (EN!!) av disse er en hurtighetsøkt. De 8 andre er langintervall, kortintervall og rolig langkjøring for å forbedre den aerobe kapasiteten til løperen. Høres det kjent ut? Derfor ser vi at en topp internasjonal 1500m-løper som Henrik Ingebriktsen kan vinne EM i terrengløp, der tungt underlag og lang distanse stiller store krav til aerob kapasitet. Vi har også sett historisk at mange mellomdistanseløpere som konverterer til langdistanse faktisk forbedrer seg klart også på de kortere distansene.

 

Konklusjon:

 

Glem fokuset på syreøktene og hurtighetstreningen, knallharde tempoøkter etc. Tren aerob kapasitet, fartslek, intervaller, motbakkeintervaller etc, så får du maks ut av treningen din også som mellomdistanseløper!

 

Lykke til!

 

 

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close