Knallsterk sesongåpning på bane

Mot toppen i veteranserien

Det har vært en særdeles vellykket sesongstart på bane i år, og i tillegg til at sprint/teknisk-gruppen bokstavelig har stormet fram, har også flere av våre løpere fra Holmenkollstafetten gjort en solid innsats under KM. Så den som for et par år siden spådde en snarlig og for tidlig død for GTI har tat meget grundig feil. Det er stor aktivitet i hele klubben, svært mange gode resultater og godt humør. I tillgg har vi fått mange nye engasjerte utøvere i alle gruppene. Så til tross for at vi nå seiler opp som veteranklubb nr. 1 i Norge, skjer det heldigvis en positiv foryngelse også.

Årets kretsmesterskap kom i tidligste laget, av flere grunner, og med regnvær og til og med på en vanlig torsdag var ikke stevnet ideelt for topprestasjoner. Flere av våre utøvere var også sterkt engasjert i gjennomføringen av en feiende flott Tinestafett, men det var neppe den beste oppladningen for egne prestasjoner.  Likevel var det mye positivt fra GTI sine mange utøvere, godt og vel 20 gjennomførte, etter3-4 lett forståelige forfall. Jobb og skader kan en ikke gjøre noe med.

 Det er vanskelig å sammenligne epler og bananer i idretten,  men undertegnede holder en knapp på Gunn Evelyn Toftes  sololøp på 3000 m i klassen 55-59. Arrangøren hadde glemt hennes påmelding, men det fikset Gunn. Løsningen ble at hun startet et kvarter før stevnet, og løp helt alene i regnværet. Vanlige løpesko på det glatte underlaget er langt fra ideelt, men Gunn gjennomførte et praktfullt løp på under 12 minutter, og det i sitt første løp på bane! Meget imponerende! Riktignok har hun løpt mange gode løp på vei og sti før, men dette var bare stort. Og heldigvis, det ga tydeligvis mersmak. Så hennes 7. plass på norges-statistikken  gjennom tidene er bare begynnelsen, om hun vil.

gunn
En fornøyd Gunn Evelyn etter knalldebuten på 3000 m. Under 12 minutter på glatt bane, helt solo i regnværet, det er bare fenomenalt av en ungdommelig dame på 55. Et velfortjent gull!

Gledelig denne gangen var også at flere av våre langløpere deltok på 5000 m. Ikke overraskende at Tom Erik var suverent best av våre. Riktignok fikk han løpet litt ødelagt av feiltelling, det er ikke lett for verken løpere eller rundetellere å telle til 12 og en halv, så vår beste ga seg foreløpig etter 11 og en halv. Det tok nok 15-20 sekunder å oppdage at feltet fremdeles var i farta. Normalt ville Tom Erik kommet inn på ca 15 noenogtjue, men han fikk i alle fall vist at formen er god. Morsomt også at Erlend, Hans Olav og Eirik debuterte på bane med solide løp rundt 17 minutter, det skal bli spennende å se fortsettelsen.

Vi skal heller ikke glemme evigunge Dan Olav som gjennomførte et solid løp, og det med maksimalt stressende og uheldig oppladning.

En av de store positive overraskelsene var Torger Stølsmarks 800 m, 2.07.02 var ny solid pers. Det viser også hvor lett-trent Torger er, og av alle mannlige GTI’ere er vel han den som løper penest. En nytelse å se på for oss som er opptatt av slikt også. Tor (Eiane) har lovt å løpe mye på bane i år, og begynnelsen varlovende. 2.15 og noe for en veteran i 45-49-klassen er meget bra.

Så noen ord om våre utøvere i Sprint/teknisk-gruppen. De leverer resultater helt i europeisk og nordisk toppklasse, nesten i hvert eneste stevne.  Vi begynner med Janice, vår blide, allsidige og dyktige  kaster fra Lillesand. Hun har virkelig befestet sin stilling som Norges beste veterankaster i år, og er helt i toppen i alle øvelsene i sin klasse. Nylig satte hun norsk aldersrekord i spyd med 28.28, og har også svært gode resultater i slegge, diskos og vektkast. Hennes ene store mål for sesongen er NM i kastfemkamp i begynnelsen av juli, da er norgesrekorden hennes, garantert. Og som erfaren instruktør/trener deler hun villig sine kunnskaper med andre, gamle og unge.

001
Janice A. Flaathe er fremdeles den beste veterankasteren i Norge. Og en hyggelig miljøskaper

 

Det er ikke alltid lett å samle alle de beste på samme stevnet, reiser, jobb og familie krever sitt, spesielt i et hyperaktivt distrikt som Nord-Jæren, med tilhørende trafikk-korker. Derfor var det litt surt at vår supergode sprintkvartett på korte stafetter, Rune, Rasmus, Brage og Johan kun var 3 tiendedeler fra den norske rekorden i klassen 40-49. En dårlig veksling, så var det gjort. Forsøk på å stable kvartetten på bena allerede mandagen etter, og eventuelt sende laget til NM i Grimstad i slutten av mai var bare ikke mulig. Dessverre. Så nå håper vi at GTI kan gjenta sin suksess fra Veteran-NM i fjor og vinne 1000 m stafett suverent. Men det skal de raske gutter ha, det ble en meget bra tid likevel, 48,98.

002
Superkvartetten Johan, Rune, Brage og Rasmus. Et fargerikt fellesskap. Eller på tide med nye drakter?

 

Når jeg begynte i GTI for noen år siden var klubben først og fremst en løperklubb. Og som den gammeldagse lederen jeg er synes jeg seriesystemet er blant de beste virkemidlene for et godt miljø og gode resultater. Men det fantes ikke kastere i klubben, og jeg (og Petter) måtte trå til for i det hele tatt oppnå poeng i de øvelsene. Men på 3-4 år har klubben utviklet seg til å bli en kast-klubb på toppnivå for veteraner. Ikke bare kom  to av de beste hjem med sølv og bronse fra Veteran-VM innendørs, flere har fulgt opp med fremragende resultater. Under Kastkarusellen som vi arrangerer hver 14. dag sammen med Skjalg  har Herman Henriksen gått til topps på resultatlisten med et diskoskast på hele 37.78, som gir 957 poeng etter veterantabellen. Så bronsemedaljen i VM var ingen tilfeldighet. I tillegg har Marius Gannsen nylig satt solid kretsrekord i spyd i klassen 50-54 år med 52,51. Med det resultatet er han nr. 4 på norges-statistikken gjennom tidene. Det er ikke ofte en ser så lange kast her i distriktet. Så superveteranene Herman, far Aleksander og sønn Marius, Kurt Jan Wathne, Tore Macody Lund, Johannes Baardsen og Svein Berntsen er helt i toppen i Norge innen kast, en helt fenomenal utvikling.

003
Marius slapper av mellom kastene

Veteranserien, status

Alle de flotte resultatene fra årets innendørssesong og starten på sommersesongen gjør at GTI vil kjempe helt i toppen av 1. divisjon både for kvinner og menn. Nå vil jo de forskjellige lagenes prestasjoner variere fra år til år, men hvis vi sammenligner med de endelige resultatene fra fjorårets sesong er status som følger:

  • Førstelaget, i 1. divisjon har allerede  flere hundre  poeng mer enn i fjor, og med samme poengsum ville vi da blitt nr. 2 . Vi nærmer oss sterkt Tønsberg FIK som har dominert i flere år. Målsettingen må være å slå dem, det er fullt mulig. Med to solide løp av John, Tor eller andre på 1500 m pluss vil bringe oss helt opp i ryggen av Tønsberg.
  • Andrelaget, som vant 2. divisjon i fjor og overraskende rykket opp til 1.  gjør det også meget bra. Med dagens poengsum ville vi ha sneket oss forbi Sandefjord og Sandnes IL, og kommet på 12. plass. Utrolig bra for et 2. lag, og plassen i 1. divisjon synes å være sikret. Som nevnt før, GTI er den eneste klubben ved siden av Tønsberg FIK med to lag i den øverste divisjonen
  • Bredden i GTI understrekes også av at vi har et brukbart 3. lag i 3. divisjon, som i år allerede har bedre poengsum enn i fjor, og langt foran ”røkla” i 4. divisjon. Laget  er nå helt opp i ryggen på mer meritterte SK Vidar på en 6. plass. Og det uten å ha resultater bl.a. i hopp og lange løp! Så her trenger vi en dugnad, opprykk er så definitivt mulig
  • Våre damer presterer også meget bra, drøyt 1500 poeng over fjoråret tyder på et virkelig kvalitetshopp, foreløpig ville de gått inn på en god 3. plass. Flott det også. Noe av dette skyldes selvsagt Janice sine kastresultater, men bredden i sprint/teknisk-gruppen bidrar godt. Så et par gode lange løp til av Bjørg eller Gunn eller en av de andre langløperne vil bringe damene nesten helt til topps, faktisk er ikke 1. plass en umulighet også for dem

Så hva skal til for å løfte oss helt til topps? I likhet med andre lag er det først og fremst i hopp vi mangler bredden, og miljøet i Rogaland er begrenset, i alle fall på senior-og veterannivå. I år var det nesten ingen stevner i hopp uten tilløp, det har berget oss tidligere, og det er noe som alle kan.  Noen meget gode enkeltresultater av Johan, Petter og Ivan gjør at det ikke er helt håpløst, og så håper vi at Reidar Zapf-Gilje kan hoppe oss oppover tabellen når han kommer til Stavanger i juni. Og heldigvis har enkelte av våre damer fått smaken på lengde og høyde, så det skal nok gå bra til slutt.

Men aller viktigst: Vi ser at trening er den viktigste faktoren i det å lykkes, og det er gledelig å se så fin framgang over hele linjen, enten en er 25, 35, 55 eller 75.

Tore Sund

Leder av Sportslig utvalg og oppmann for veteraner

Sprekingen Herman Henriksen har årets beste resultat foreløpig, 37, 78 i diskos gir hele 957 poeng etter veterantabellen. Et flott resultat av en 77-åring!
Sprekingen Herman Henriksen har årets beste resultat foreløpig, 37, 78 i diskos gir hele 957 poeng etter veterantabellen. Et flott resultat av en 77-åring!

 

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close