Laugavegurinn ultra marathon

Klokken 0430 lørdag morgen triller bussene avgårde fra skøytehallen i Reykjavik med kurs for Landmannalaugar sør på Island. Om drøye fire timer går startskuddet for et av årets definetive høydepunkter: Laugavegurinn ultra marathon. Lengden på løpet er oppgitt til 55km og går i ulendt terreng mellom Landmannalaugar og Thorsmørk. Optimistisk stiller jeg meg helt fremme i startfeltet, selv om jeg vet at nivået på de beste deltakerene i år er betydelig høyere i år enn de tidligere årene, og at jeg selv ikke har fått trent så mye som jeg skulle ønske …

Start ved Landmannalaugar

Første etappe av løpet er omtrent 10km og går fra Landmannalaugar på ca 600moh til Hrafnstinnusker på ca. 1100moh. De første to kilometerene føltes relativt enkle, men så kom de bratte stigningene på rekke og rad. Flere steder måtte man også forsere lengre partier med snø. Det føles herlig når hytta ved Hrafntinnusker endelig kommer til syne over bakkekammen etter å ha løpt i en time og fem minutter.

Passering av første drikkestasjon markerte starten på et parti med tidvis bratte og steinete utforbakker før man kom ned på en gresslettene på vei mot andre drikkestasjon ved Alftavatn. Naturen i dette området er også mildt sagt vakker, og det er flere ganger at jeg tenker at det kunne passet med ein liten pause for å nyte utsikten … Sjekkpunktet ved Alftavatn passeres etter drøye to timer og 14 minutter, og 21 tilbakelagte kilometer.

Et par kilometer etter Alftavatn er det tid for kryssing av dagens første store elv, Blåfjallakvisl. Vannet er iskaldt med det føles likevel deilig å få kjølt ned de slitne beina. Like etter kryssingen er det et bagasjedepot hvor man kan få tilgang til eventuelt utstyr man har sendt avgårde i forkant av løpet. Selv om det frister med tørre sokker og sko blir det ikke noe skift. Herfra starter den delen av løypa hvor man virkelig skal ta igjen alt det tapte fra de to foregående etappene. Terrenget er til å begynne med tilnærmet flatt, men dessverre er ikke beina villige til å være med på det helt store tempoet og jeg blir passer av en god del løpere. Etter hvert viser det seg også at den flate delen heller er ikke så flat. Turisthytten på Emstrur dukker likevel opp litt tidligere enn forventet og jeg tar meg tid til et lite glass cola og en sjokolade før jeg tar fatt på siste etappe. 

Ved passering av Emstrur ligger jeg fortsatt noenlunde på skjema. Det største usikkerhetsmomentet nå er hvor langt det egentlig er igjen. Arrangøren har oppgitt 13,5km, mens andre kilder antyder helt opp mot 17km. (Jeg målte til slutt 16km). Selv om denne etappen har en stor negativ høydeforskjell gjør slitne lår at jeg ikke er i stand til å hente særlig mye i nedoverbakkene. På dette tidspunktet er forsåvidt motbakker blitt et kjærkomment syn fordi det gir en unnskyldning for å gå og dermed mulighet for litt etterlengtet hvile(!). To og en halv kilometer før mål krysser jeg endelig dagens siste, og andre store elv, og med gode og kalde bein tar jeg fatt på de siste bakkene. Etter hvert som jeg kjenner at jeg nærmer meg mål kommer kreftene plutselig tilbake og farten øker. Den siste kilometeren gjøres unna på 4.55min/km som er min nest raskeste gjennomsnittlige kilometertid i løpet! Slutt tiden blir til slutt 5.55.19 og en hederlig 35.plass blant de 289 som fullførte (301 startende).

Målgang ved Thorsmørk

Etter målpassering blir jeg godt tatt hånd om av funksjonærer som passer på at jeg har det bra og at jeg får i meg nok cola, kaker og sjokolade 🙂 En perfekt avslutning på en flott løpetur!

PS.
Under middagen etter løpet blir jeg sittende sammen med den hyggelige middelaldrende damen som satt ved siden av meg på bussen på vei opp til start. Dette viser seg å være den skotske løpelegenden Angela Mudge, som like gjerne gikk hen og forbedret løyperekorden for kvinner med over 20 minutter! Angela skal etter planen til Norge i august, hvor hun blant annet skal delta på Skåla opp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close