London Maraton igang

Maraton løpere som idag valgte å følge live Eurosports sending fra London, fikk en skole i hvordan bli en god maraton løper

Eurosport hadde endelig fått tak i en som har peiling på nettopp den idrett man skal kommentere, meget lærerikt – en fornøyelse å høre på Ståle Jan Frøynes mange saklige gode kommentarer.

Ståle Jan var forøvrig speaker i Byparken i Stavanger da GTI onsdag 7.mai 1991 leverte sitt aller første av en lang rekke internasjonale løpsarrangement – hvor Grete Waitz løp 10km, hvor Ingrid Kristiansen løp 5km, hvor Lars Ove Strømø en av tidenes største 5000m løpere i Norge var i 5000m duell rundt Breiavannet mot bl.a. fargeklatten Tesfaye Bekele (som da representerte Skjalg) og danske Mogens Guldberg med innendørs EM sølv på 3000m

Men, denne handlet om London Maraton i solskinn, med +9 ved start, rundt 12 senere og hvor også GTI hadde noen med..

Eoghan O’Neill vant 1800m motbakke testløp Holmenkollstafetten var bare kort tid siden. Owen som vi sier på fellestreninga løp optimistisk og bra med en plan på 2.55. Mente selv han ikke var i stand til å ta persen på 2.54.16, og det stemte. Som alle oss andre med engasjement første halvdel av et løp, det ble for tøft de siste km inn til mål.

Mens Owen løp i samme fart (1.26.03) som Nina Wavik (1.26.13) til passering halvmaraton, fortsatte løpet for sportsklubben Vidars Nina – som for jenter flest – i samme fart, mens vår GTI mann gikk opp med nesten et helt minutt i marsjfart (4.59) pr km mellom 40-42km. Likevel, i sin ikke aller beste form er det helt strålende levert når vi finner tiden 3.00.2. Synd med de 2/10 deler, men vi vet hvordan det er å spurte når stivheten har meldt seg

Kathrine Sømme fikk til et flott løp da hun forsøkte seg på helmaraton i fjor høst i Oslo. Tiden 3.27.41 var vel mulig å forbedre?

Med 1.37.46 ved passering halvmaraton så det lovende ut også denne gang, men her ble det kanskje littegrann for tøft. Med under 5min pr km frem til 30km, måtte Kathrine opp til 6.14/km mellom 35-40km. Kanskje forberedelsene ikke klaffet helt? Likevel med flott avslutning 5.27/km rundt Buckingham Palace og øyekontakt med finish line, så kunne hun cruise inn 3.32.05.

3.32.05 er nestbeste norske dame i London Marathon 2012 – etter en klassevinner – en 12.plass på en foreløpig Norgesstatistikk 2012 hvor forøvrig GTI løper Alison Matthews figurerer på 7.plass så langt. Så får vi se når sesongen er unnagjort med de mange maraton til høsten – i fjor var Kathrine nr 72 på Norgesstatistikken

———————-

Litt også om hva som skjedde helt fremst….for dem som ikke fikk sett Eurosports sending

Alle større maratonløp med de nødvendige budsjetter/bonuser domineres av afrikanske løpere. Kenyanerne dominerer London, mens de beste fra Etiopia – Afrikas 2.store løpernasjon dominerer i Rotterdam – den løpstrasé som regnes som verdens raskeste, foran Berlin og Dubai, med London på 4.plass.

Etter det vi kunne bedømme fra TV stolen, har vi idag trolig sett en av verdens gjennom alle tider beste maratonløp. Vi tenker på Mary Keitany som med vinnertiden 2.18.36 idag satte ny Kenyansk rekord for kvinner. Å se hvor elegant avslappet denne damen beveget seg fremover etter passering 40km på utrolige 2.11.46 var bare fantastisk idrett, i den øvelse som gjerne er den tøffeste av samtlige friidrettsøvelser.

Meget sjelden er skille mellom vinnertid kvinner og menn såpass knapp som 13.54 min – når så stor andel topp 10 i verden er på plass begge kjønn. Men slike sammenligninger blir man aldri enige om. Vi kjenner da til at britiske Paula Radcliffe med god hjelp av mannlige (høye) fartsholdere har løpt på 2.16 i London. En verdensrekord for kvinner som ble strøket men senere godkjent ettersom dagens regler hvor kun kvinnelige fartsholdere er tillatt, trådte i kraft etter kjempeløpet til Radcliffe som alle briter forøvrig håper skal greie å rekke ny toppform til OL maraton på hjemmebane i London.

 

Kenyanske Patrick Makau satte nåværende verdensrekord for menn med 2.03.38 i Berlin siste helg i september 2011. Makau var på plass i London og blant de største favoritter med mulighet for ny verdensrekord igjen under de nærmest perfekte forhold. Fjorårsvinner Emmanuel Mukai (2.04.40) med pers 2.04.37 var en annen sterk løper på plass fra Kenya. Og så klart dekket London budsjettene sterke nok fartsholdere som tilsynelatende løp på riktig fart for verdensrekord da 5km ble passert på 14.36 (litt nedover bakke) og neste 5km på 14.58.

Dagens vinner holdt seg tilbaketrukket i TV ruta første halvdel av løpet. Men, da Wilson Kaptani først bestemte seg for å stikke av virket alle øvrige sjanseløse. Verdensrekord holder Makau hadde allerede gitt seg etter passering 15km (44.32) og når vi over lange strekk kunne studere Wilson Kaptanis avslutningsfase – hvor han tilsynelatende hadde veldig mye å gå på – vil det overraske om ikke en slik fornuftig gjennomføring vil gi Kaptani et større favoriitt stempel for OL gull enn han nok setter pris på. Vinnertid 2.04.42 – 2 sek bak løyperekord i London….som han med letthet kunne tatt. Tror vi.

Kondis.no vil trolig mandag eller sent i kveld komme med den fullstendige rapport fra alle norske i London, så er vi også spent hva Jarle Risa kan greie nå i helgen hvor han er i Italia for å løpe VM i 100km gateløp. Vår egen Anne Jorunn Hodne som også var uttatt til VM, og trolig kandidat til en pallplass, står over og løper i stedet Siddisløpet førstkommende lørdag, sammen med en hærskare blå GTI løpere

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close