NM terrengløp i Strandebarm

 

Selv om Norge tok historiens første U23 EM gull i terrengløp for lag i desember, er ikke nivået i norsk langdistanse all verdens blant landets mer etablerte på seniorsida. Å ta EM gull i en konkurranse som TV overføres direkte over nær hele friidretts Europa (med unntak Norge), skal man likevel bøye seg i støvet for og noen av løperne som imponerte kolossalt under mesterskapet er påmeldt når Strandebarm i samarbeid med Gular står som arrangør av terrengløp NMs kortløyper som også inviterer til stafett, en stafett hvor Rogaland alltid har et lag på pallen på senior sida, hvor Ørjan i fjor løp lengste etappe (4km) da Rogaland tok stafett NM gull, hvor Ragnar Stølsmark løp lengste etappe på Rogalands 2.lag som tok NM bronse og hvor det ble sølv for jentene i fjor.

Thomas Solberg Eide, Oddagutt på 169cm som trenes av sin løperrenommerte far Svein Erik Eide, som skiftet klubb fra Haugesund til Gular og som i høst ble nødt til å gjennomgå en høyrisoko fotoperasjon som for noen løpere har kostet hele karrieren, er påmeldt til NM i siste time. Om han tillates delta som påmeldt 3 dager etter fristens utløp er opp til arrangørene å ta stilling til….vi får håpe det, vi kjenner jo til hvor bort i hampen vanskelig man har gjort det for ledere/løpere ved innføring av automatisk påmelding via Sportsadmin, et hinsides elendig opplegg (med tanke på dets fleksibilitet)

Før vi fortsetter med det sportslige, enda et lite spark til dette helt forferdelige Sportsadmin/Min idrett…

Etter at GTI utøvere har fått konkurrere om NM medaljer under navnet som hele friidretts Norge kjenner oss som – GTI Stavanger – har nå 20år etter idrettsbyråkrater der ute greidd å få endret vårt navn til det – i denne sammenheng helt håpløse Glad Trim International Idrettslag…det er ikke engang riktig skrevet…og da har vi enda en sak å gripe fatt i, istedet for å utvikle idrettsutøvere. Joda det er riktig at alt innen løping gjerne starter med en trimtur, og vi har i nesten 25år vært rimelig sentrale rådgivere for alt som er skapt/utviklet gjennom Glatrimmen, men i et NM blir jo dette navn det glade vanvidd, nesten pinlig…vi har fått NM general Sverre Sørnes til å ta saken, vi håper det ordner seg innen programmet trykkes…

Tilbake til unge Eide. Han fyller 20år i august og skal således starte i seniorklassen hvor han bl.a. får møte fjorårets bronsevinner i Nordisk mesterskap i terrengløp i Uddevalla, Tjalves Audun Nordtveit. Vi tror en 3km selv på gressunderlag og med bare 6-7m høydeforskjell vil passe Eide enda bedre enn Nordtveit, men det skal løpes først. Vi så løpsavslutningen til Thomas Solberg Eide under NMs kort løype i fjor, da han i en fast og tørr løype – like over veien fra Vikersundbakken forøvrig – skiftet gir mot mål på juniorklassens 2km i følge med Ferdinand Edman (beste norske junior i EM terrengløp 4 mdr tidligere), mot Lyngdals store sønn Håkon Musholm (800:1.48.69 kun slått av ungdomsverdensmester Johan Rogstedt på Bislett), og Sandnes sin atletiske supertalent Filip Ingebrigtsen i følge. Thomas leverte en mer imponerende spurt enn vi vel noen gang har sett på hans mange 1500m avslutninger. Og direkte fra et lengre treningsopphold i Portugal, tror vi at Thomas kan overraske, såfremt da han har fått gjort nok grunnlag etter sitt lange skadeavbrekk

Men også Henrik Ingebrigtsen er påmeldt. Før Henrik hadde startet sin virkelige oppkjøring mot EM terrengløp 2.helgen i desember, ble Henrik slått i samløp av Ørjan med mer enn 50 sekunder i Kystløpet, men mye har skjedd etter dette. Henrik har vært helt vanvittig bra, vi har tippet at Henrik vil gå mot sin aller beste sesong og det sier ikke lite. 3.38.61 på 1500 og 7.58.15 på 3000 er et tempo ingen påmeldte kan matche, så dersom Henrik velger å slippe opp til dette NM, vil han ta et helt suverent NM gull i klasse menn senior

Da har vi heller ikke glemt Hans Kristian Fløystad som med 8.06 på 3000 bane utendørs, slo Ørjan Grønnevig med 10 sekunder i samløp under innendørs NM. Fløystad har nemlig også i terrenget tatt store skritt, og selv under EM for lag hvor distansen var 8km var Tjalvegutten klart foran Ørjan i mål.

Kjetil Hammersland Måkestad – om ikke lokal kjent så i hvert fall fra fjordområdene litt lengre sør i Hardanger – overrasket alle under Byrkjelo NM i fjor. 3000m pers 8.12 + at han jo er en av 11 påmeldte i menn senior fra medarrangør Gular, skulle vel også indikere en mulig formtopping fra den kanten. At Gular hvert år skal vinne menn elite i Holmenkollstafetten – og i år vil de greie det igjen – ja, dette vet vi jo, men vil noen av dem komme på pallen? Det blir virkelig spennende. Beste Gular løper i fjor var Kjetil Foss Angeltvedt på 7.plass. Foreløpig er han ikke påmeldt

En annen spennende løper i jevn flott utvikling er Bækkelagets Johannes Alnes. Har flere utenlandsopphold i høyden, løp helt strålende på 3000m i innendørslandskampen i Steinkjer tidlig i februar (8.20) og løp inn til 5.plass like bak NM bronsevinnerne Grønnevig/Audun Nordtveit under fjorårets kortløype NM

GTI har med Rugland og Grønnevig til NM – de er begge et stykke unna toppformen, og får vi den ene av dem inn blant de 10 beste er vel dette ca hva vi har lov å håpe på; sett i forhold til hvor de er treningsmessig

Men hva vi egentlig hadde tenkt å kommentere her var det nesten helt uvirkelige, at GTI har med jenter i mesterskapet i alle klasser over 20år og opp til 49. Vi er ikke helt sikre her, men vi mener de alle er debutanter i NM terrengløp, i hvertfall som GTI aktive. Og det er bare glajenter, så dette blir moro.

Cathrine Stabel Henriksen er den med kortest fartstid i klubben, startet etter sesongslutt i fjor og selv om også 2 andre ungdommer Håvard og Ørjan fikk en knall debut i sin første NM start, blir det nok for mye å forvente at Cathrine skal gjøre det helt store i første forsøk. I fjor fullførte 12 av 14 påmeldte i klasse kvinner senior, i år er det 11 påmeldte i klassen, så da får det kanskje være en duell da i GTI leiren om hvem av Ørjan og Cathrine som oppnår høyest plassering i seniorklassen i Strandebarm?

Og så stiger spenningen. I veteran klasse 35-39 skal Siv Houmb og Britt Hege Nicolaisen løpe mot Anne Lillegaard fra Ullensaker Kisa, et av lagene i Holmenkollstafettens eliteklasse som GTI alltid slåss med å komme foran. Anne løp i fjor samme etappe som vår Mildfrid Melberg – den bratte nedover, og de noterte nøyaktig samme etappetid. For å henge med Mildfrid handler det om rundt 36-37min rundt Stokkavannet (Mildfrid ikke med i NM) om noen nevnte jenter liker å løpe på gress, har ikke peiling?

I jenter klasse 40-44 er da spenningen også stor, selv om det allerede er klart at Anne Østbø Frafjord vil ta NM gull, dersom hun finner veien frem til Strandebarm. Det som nemlig er det veldig hyggelige i år, er at jentene i veteran klassene får løpe på samme start og samme distanse som jentene i senior klassene. Dermed blir det ikke samme bingo som det noen år kan være for uttak stafettlag, når man løper på ulik start og gjerne også ulik distanse

I jenter klasse 45-49 får vi en ren lokal duell om NM medaljene, såfremt man ikke dagene/timene før åpner for etteranmeldinger. Skjalgs Johanne Karlsen skal løpe mot GTI jentene Britt Heskestad og Maureen Mesaros. Hva sier dere Ørjan og Trond Arne, blir det litt for mye dette hvis GTI jentene vifter rundt med medaljer lørdagskvelden og dere må nøye dere med hederlig omtale?

Olav Hagland er vår eldste NM deltaker denne gang. I klasse 60-64 er Harald Nygaard soleklar NM favoritt, men edelt metall å slåss om også for Olav, den i GTI troppen med i særklasse flest NM opptredener

 

 

 

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close