2012 – gode forsetter

Glatrimmen er det helt uformelle treningsfellesskap – som på ulike intensitetsnivå deles inn i grupper og som alle møter opp mellom kl 1700-1710 og venter på sin trener/veileder som presis kl 1715 tar med seg sin gruppe frem til kl 1815

Hvis intensjonen med opplegget følges vil de første 10min gå vesentlig mye saktere enn når man etterhvert gjør seg klar for raskere drag i form av korte eller lange intervaller som hver enkelt gruppe gjennomfører i samlet flokk

Nivået på gruppe 6 er å løpe rundt Mosvannet (3070m) på like under 20min – gruppe 7 løper på 15 min +/- etter noen ukers trening – gruppe 8 på mellom 12-14min – mens høyeste nivå gruppe 9 løper Mosvannet rundt på mellom 10-12min

Det er sjelden at man løper lengre drag enn 1000m, dvs. at å løpe fort sammenhengende rundt Mosvannet er noe man gjør først etter mange ukers solid treningsgrunnlag

I alle gruppene er det gjennomgående mandag som oftest er avsatt til fartslek eller intervall trening. Hensikten med intervall er å gradvis gjøre kroppen robust til å tåle høyere tempo. Veilederne skal se til at dette foregår på en skånsom måte, slik at også intervall oppleves som en hyggelig treningsøkt, en «glatrim»

Et annet begrep innen treningsterminologien er riktig progresjon eller mer forståelig – å ha balanse i treningen. Dersom man liksom en gang i tiden trente noe, er man å anse som nybegynner og da er det ikke asfalt underlag som er problemet dersom man får litt føling av stølhet.

Vi som har drevet i 30-40år som trenere i friidrett fra nullpunkt nivå oppover til topp internasjonalt nivå vet at det også innen jogging blir uttrykket å sette tæring etter næring som gjelder.

Og hva mener vi så med dette? Her følger noen råd for nybegynnere:

1) Jogge 2 ganger maks 3 ganger i uka de første 3-4 uker 

2) Lytte til kroppens signaler, hvis litt stølhet, stå over treningen, du har veldig god tid

3) Regelmessighet – det er enkelt å komme igang hvis du har gjort en avtale med deg selv om at på det tidspunkt jeg i min plan har bestemt å skulle trene, da kan jeg absolutt ikke gjøre andre avtaler. Jeg er fryktelig bestemt nærmest urokkelig på at nå skal også jeg bare få gjort dette, jeg skal inn i flytsonen, mitt mål er et forsett som ender med at jeg er virkelig stolt av meg selv

4) Gode sko er vår forsikring. Med ovennevnte råd om tålmodighet ved oppstart er det ingen forskjell på å løpe på asfalt eller på grus. Det er bare noe man tror. Kjenner du stølhet når du løper er det dermed en av 3 grunner:

a) feil progresjon, du ble for ivrig ved oppstart, du trener når det ville vært mer riktig å hvile 

b) du har kjøpt deg sko på tilbud som nok ikke passet din fot, du tok deg ikke tid til en god gjennomgang med ekspert på spesialbutikk for joggesko/løpesko, du valgte en altfor billig sko

c) du løper i dine gamle fotballsko eller joggesko du har hatt i mer enn 1år (dvs. du er utstyrt med sko uten støtdempere)

5) Variasjon – når du er overlatt til deg selv er det ikke noe poeng i å løpe så fort du kan rundt den samme pytten. Du må gjerne løpe på samme sykkelsti frem og tilbake jobben, men ta gjerne noen sløyfer utenom den faste ruta. Variasjon er også å variere på fart. Maraton løpere opplever mye av hva naturen tilbyr fordi de evner å løpe så sakte at det er mulig å gradvis løpe lengre og lengre.

6) Variasjon II – selvfølgelig er det bra å gå innimellom, det er ingen nedtur, det er faktisk en opptur! Intensitetsnivå eller HVORDAN  du gjør det er ikke viktig, men AT du gjør det er viktig!!!! De mange som har fått lest Grete Waitz sin innsiktsfulle bok om trening, vil kunne få med seg mer om hvor langt du kan komme om du – nettopp det ja – også går litt, mens du løper 

7) Frisk luft en sann fornøyelse – Å løpe uanfektet på stranda eller bak sanddynene fra Hellestø og sydover Jærens strender i ruske vær er sjelebot, med lue, sportshansker og vindjakke bare gleden.

Dette og mer til er hva som venter deg, når også du utviser nok tålmodighet til å drive kroppen fremover i timesvis for egen maskin

Og, om du bor i Stavanger regionen – gjør som mange andre – ta turen fra Sandnes, Sola eller Randaberg. Vi har god parkeringsplass (vårt hjem er faktisk en parkeringsplass) – vi skal ta godt i mot deg, de første 5-6 ukene er prøve periode, du betaler ingenting før du finner ut om du liker dette

VELKOMMEN SKAL OGSÅ DU VÆRE TIL ET UFORMELT MILJØ, EN BEFRIENDE AVSLAPPET FELLES TRENINGSØKT MED GLATRIMMEN

Lykke til! 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close