Solastranden halvmaraton 28.januar

Påmelding online og 10km i tillegg til halvmaraton er blant neste års nyvinninger. Arrangør GTI har ellers flyttet startnummer utdelingen til Quality Airport Hotel som ligger ved målområdet og bare få hundre meter fra startsted – enten man velger 10km som har startsted like før sykkelsti går i tunnell under rundkjøring mot Solastranden, eller halvmaraton som har startsted ved Sola kirke

Når det skal arrangeres halvmaraton i årets mest værutsatte periode og til overmål på flateste Jæren, er det været som gjerne bekymrer. Løypeprofilen, de lange strekk med løping rett fremover såvel som det forhold at når den friske bris feier innover fra Solastranden, så kommer den ofte fra en retning gunstig for løperne

I 2006, 2009 og 2011 var det tilnærmet perfekte forhold hvis man kan være enig om at det er meget løpervennlig å løpe lange distanser ved lav temperatur. At man slipper å bruke kalorier på å holde kjølemotorene igang – slik det ofte dreier seg om når temp fra start er rundt + 15 og drar seg raskt oppover mot 20 innen man er i mål.

I hvertfall etter tidene å dømme på Sola, er dette å løpe langdistanse i temperatur rundt 2+ grader en kjempefordel, men vi er på Vestlandet, og alt kan skje. Likevel, se på denne:

Da Ronny Hognestad var på karrierens absolutt høyeste nivå – som GTI løper i 2008 – løp han Solastranden i stedvis sterk vind på 1.10.52. Ronny var da 44 sek bak dette årets vinner Jan Christian Kaltenborn, Tjalve (1.10.08). Wenche Lægraid Kvæven vant samme år kvinneklassen på 1.23.18.  

Ronny løp aldri fortere på halvmaraton hverken før eller siden. Wenches absolutte toppfart på halv ligger på 1.21.08 en tid hun brukte på Sola nå i år og forøvrig samme tid hun passerte halvmaraton på i Chicago nå i høst, samt i Berlin 2008 da Wenche løp på 2.48 inkl. 2 besøk på løpets toaletter. Dette for å bekrefte at selv i sterk vind, er det muligheter på Sola

Nevnte Kaltenborn løp forøvrig samme Solastranden året etter på 1.05.55 – en tid som fortsatt er løyperekord (det er oppsatt pokal i alle klasser hvor det settes ny løyperekord). Kaltenborn uttalte følgende til Aftenbladet i 2009:

«Forholdene var perfekte og jeg visste det kunne gå fort om beina var klar. Jeg er likevel overrasket at det gikk så fort»

Som nevnt en rekke ganger – hvis man er ute å trener for å løpe fort på halvmaraton, da finnes neppe noen løpstrasé her til lands hvor det er mulig å løpe særlig mye fortere. En av grunnene er at startpunkt ligger 23 moh samt at løpets 4 siste km mot mål har en slak nedover helling fra høyeste punkt 32 moh og ned til 2 moh ved målstrek – sykkelsti Flyplass/Sola sjø (Hafrsfjord)

Det var på Solastranden halvmaraton at Gunn Tofte i Glatrimmens gruppe 9 løp på 1.31 i klasse 50-54, og det er rundt flyplassen at Bjørg Hagen i Glatrimmens 7’er gruppe 67år gammel satte løyperekord i klasse 65-69 på 1.42.27, og året etter løp NM halv på 1.39 etter passering halveis i 1.36 tempo, før hun påtraff bakker og vind på 2.runden

Det var også på Solastranden en av klubbens største glagutter – John Nicolaysen – startet sin spennende utvikling som langdistanse løper. Etter å ha løpt på tider ansett som gode for standard mosjonsløpere – sånn like under 1.30 på halv, smelte John til med 1.23.44 i sitt 2.konkurranseår MV40-44.

Men, dette var bare begynnelsen….året etter 2 min raskere, året etter ytterligere nesten 3 min raskere. Og med ufattelig antall km ukentlig treningsmengde gikk treningsdagene i strålende humør videre nedover mot 1.15, og case closed er det ingen som vet…

John på foreløpig topp nivå – dro til Oslo halvmaraton i september. Så måtte det skje det som ikke skulle skje, John startet med forferdelig sår hals, det ble ikke mulig å presse, det var løpt fortere før. Blikket / optimismen nå rettet mot Firenze Marathon. John i kjempeslag, taktikken ble kommunisert også utenfor husets 4 vegger. Skikkelig satsing «Just do it» !! 2.40 på maraton – pers med nesten 20 minutter – ble Johns høye målsetting før Firenze start, og hva skjer?  

enda en gang… samme morgen som løpet startet, var feberen på sitt høyeste, det ble toppklasse heiagjeng i stedet for løp…

Men men, slettes ikke forgjeves – all kapasitetsøkning ligger nå intakt – John er en av klubbens virkelig store miljøskapere, et av hjørnene i klubben og han representerer en del av den smittende optimisme man merker når man er nær ham, enten som 1.30 fartsholder i 3 sjøers, på fellestreningene i GTI eller som mulig skarp utfordrer til 8.etappen på elitelaget i Holmenkollstafetten…  

  

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close