Tenk teknikk

Kondis.no er mest leste nettsted uansett idrett, og bladet Kondis gir en rekke dyptpløyende innblikk i hvilken trening for løpere som har fungert best over lengre tidsepoker

Ta en titt på en av nettstedets toppsaker idag – en flott stilstudie av Ingvild Måkestad Bovim – som tok 6.plass i VM finalen på 1500 i sommer. Les hva hun sier om betydningen av god løpeteknikk

 

Sylvia Eikemo Bringedal var tilbake igjen på GTIs intervall trening i Sandneshallen tirsdag, foreløpig langt unna sin standard fra glansdagene hva angår styrke & kondisjon, men løpeteknikken er intakt

Håvard Lalit Øglænd (15 i desember) – en herlig glagutt som får smilet frem hos oss alle på hver eneste trening. Løper sine intervaller etter boka, tilsynelatende altfor fort, men nesten før han er over målstreken etter neste intervall, spretter han uberørt opp på tribunen til GTI trenerne:

«Så du på stilen, va d bra?»

I likhet med Ørjan Grønnevig – som forøvrig også var habil fotballspiller før friidrett ble bare helt superkjekt – på kort tid har Håvard greidd å få flyttet tyngdepunktet, fot-i-settet er bedre, etter kun få økter med innendørstrening går 1000 meterne raskere med lavere puls, mindre ressursbruk.

Johannes Bårdsen og Tor Bøifot er idag forlengst pensjonister, men har vært aktive friidrettsutøvere i vel 45år. De inngår begge i den erfaringsbase som nå utgjør GTIs trenerteam og begge er blant klubbens eksperter på løpsteknikk.

Tor startet sent med friidrett, sånn like før han var 28. Det ble kjekkere og kjekkere. Under EM i friidrett for veteraner som i enkelte mesterskap samler mellom 3000-4000 aktive og hvor klasse 40-44 gjerne utgjør de fyldigste klasser, tok han gull på 1500m, sølv på 800 og Tor satte alle sine perser på de lengre distanse da han var over 40. Se det ja. Kanskje håp for noen og hver?

Hvis man er ny på GTI treningen, tar det ikke særlig lang tid før Tor setter seg ned sammen med de nye uerfarne for en skikkelig godprat om friidrett. Det er dette vi kaller for god individuell oppfølging. GTI har drevet med fellestrening innendørs hver eneste vinter de siste 16-17år i Stavanger Idrettshall.

«va det kjekt?» – Tor har stillt dette spørsmålet til uttallige løpere – oj, bryr dem seg også om lille meg? tenker gjerne den som ikke helt kjenner de andre.

Johannes Bårdsen var 70år gammel da han tok Nordisk gull på 800m på 2.41 for noen få år siden i Århus. Idag kaster han diskos nesten hver eneste dag. Friidretten består av mer enn løping sier Johannes. Ivrig friidrettsentusiast som også Johannes er, har han pløyet gjennom en mengde treningslitteratur, erfaringer gjort bl.a. fra brødrene Arne Kvalheim (løp OL finale på 1500) og Knut Kvalheim, idag trener i Tjalve.

Knut Kvalheim personlig trener for Haugesunds Susanne Wigene da hun – for ikke så mange år siden – tok EM sølv på 10.000. Knut er mannen bak flere fremgangsrike løpere i Tjalve, bl.a. «helt ukjente» Audun Nortveit som nå sist lørdag tok en overraskende bronse i Nordisk mesterskap terrengløp i Uddevalla på 9km i seniorklassen.

Det var forøvrig (som flere ganger nevnt på GTIs nettside) samme Audun Nordtveit som på eiendommelig vis fikk delt bronsemedalje med Ørjan Grønnevig under NM terrengløp kort løype i april – også dette en av de helt åpenbare dommertabber i norsk friidrett. Ørjan var halvmeteren foran Nordtveit i mål. Dette kunne alle se, men heller ikke i dette NM var det måldommere. Da hjalp det heller ikke at Grønnevig kommer foran Nordtveit i alfabetet.

Som takk for en av årets virkelig store sensasjoner i norsk friidrett, etter et heroisk løp av Ørjan, så greidde Stavanger Aftenblad i sin rapport fra NM å få det til at Ørjan var blitt nr 4 !!! Men, Ørjan kommer igjen, han lar beina tale for seg, helt frem til Stavanger Aftenblad faktisk blir nødt til å bekoste en egen reporter til et norsk mesterskap i friidrett

Men, nå kom GTI kommentatoren helt på viddene. Hva vi skulle formidle var at vi har fått bearbeidet et treningskompendium basert på Kvalheim brødrenes kunnskapsbase. Denne er det Johannes Bårdsen som har gjort tilgjengelig – og det finnes her treningsprogram på løpsdistanser mellom og langdistanse, samt et kapittel også om sprint.

Så, er du interessert i komme deg et skritt videre i friidrett, ta gjerne en tur innom de blå sin fellestrening, ta gjerne en prat med Tor eller Johannes, de kan gi deg viktige impulser – og treningen er slettes ikke for kun mesterskapsløpere, selvom vi ikke greier å unngå at når så mange gjør treningsarbeidet riktig, så vil også nivået i toppen bedres.

Til helgen drar GTIs hovedtrener på det årlige trenerseminar i Oslo. Vi skal få høre mer om hvordan det er mulig for en hvit franskmann å holde følge med nær samtlige Jamaica sprintere på 100m. Vi skal også få demonstrert intervall økter på Bislett etter prinsippene til treneren til de 2 polske 800m løperne som er blant de veldig få i Europa som greier å splitte den afrikanske dominans på mellomdistanse

Langbordet til Lutefisk laget etter Våland Grand Prix torsdag 15.desember inkluderer ikke dem som må vente og se, eller dem som skal spare en hundrelapp. Langbordet samler kremen av lojale støtte spillere til alt hva GTI holder på med. Det er allerede nesten fullt – Gisle Einar Sellevold bestillte plass allerede i september – og vil du være med, sikrer du dette best ved å bestemme deg – helst idag.

       

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close