New York Marathon – best ever ?

Det ble satt norsk rekord idag på 6 timers løp på Undheim, og lørdag løp Anne Østbø Frafjord igjen et godt løp i Arboret Trimmen hvor også de 3 brødre Ingebrigtsen – som er litt mindre kjent – løp så fort at det kan gå mot ny løyperekord i stafetten under 3 sjøers.

Nå skal også Blues Brothers løpe – et lag fra GTI – men, vi lar lokale nyheter ligge, alt har denne helg dreiet seg mest om alle maraton løps store klassiker – New York Marathon

Alltid har tidsdifferanse bestetid New York og de tilnærmet helt flate traséer i Berlin, Frankfurt, Amsterdam og London ligget på 2-3min. Verdensrekord i Berlin, nestbest i verden for en uke siden i Frankfurt, idag ny løyperekord også i New York – og differansen har aldri vært mindre ned til verdensrekord

Siste 2-3år har nivået på herresiden virkelig tatt av. Og i motsetning til i toppen av kvinneklassen hvor det i nesten hver eneste maraton klassiker gåes på en skikkelig sprekk i forsøk på å nærme seg verdensrekord noteringer, var løpingen i herreklassen i dagens New York Marathon et imponerende skue

Uten at vi sitter på statistikker over hvem som gjennom alle tider har løpt fortest de siste 6km oppover mot mål langs Central Park, tror vi det vil ta mange år før vi ser en lignende oppvisning som når Geoffrey Mutai stikker av og mellom 35-40km løper 5km på 14.26. Dem som har løpt her vet at det handler om løping i motbakke.

Mutai løp ekstremt konservativt fra start – 15.34 (5km passering) – kanskje nettopp derfor fikk vi denne utrolige maraton prestasjon? Om det er løping i høyt tempo uten oppvarming bakken opp broa ut fra start, at man heller ikke senker farten oppover broa til Bronx,  eller iveren til å vise seg frem for de rundt 1 mill tilskuere langs 1 st Avenues rett frem trasé i 8km fra 27-35km, kanskje vanskelig å si, men 63.18 passering 1.halvmaraton og utrolige 61.48 på siste halvmaraton forteller en hel del om hvor viktig det er med negativ splitt – og gjerne enda mer i New York hvor avslutningen er krevende.

At siste halvdel i New York er krevende forteller løpsutviklingen ikke bare til storfavoritt Mary Keitany, som i London løp inn til strålende 2.19.19. Hennes 1.07.56 halveis kunne nok lure noen hver til å snakke om en mulig verdensrekord notering i selveste New York.

Vi ser at norske deltakere har gått på en smell en etter en. En Thomas Alsgaard i ny superform skulle ta også et maratonløp på hælen, men gav seg før startskuddet smalt. Hans Friidrettskone Rønnaug Schei kom til mål på anstendige 3.20.45.

Norsk svenske Martin Kjãll-Ohlsson meget rutinert og god for tider i område 2.23-2.25, finner vi ikke på resultatlista. Fjorårets NM gull vinner maraton i Oslo Andreas Høye som forhåndsvarslet en tid ned mot 2.20 kom på 45.plass som beste skandinaviske løper på 2.30.58. Nest beste norske herreløper Jens Kristian Berg fikk en 84.plass på 2.35.49 – begge sistnevnte må anses å ha løpt gode løp hvis man velger hensynta løpets tungtløpte trasé.

At New York er vanskelig fikk også 2 av Kristiansand Friidretts gode distanse gruppe merke. Meget rutinerte Ole Kristian Heggheim måtte opp på 2.46.59. Også Finn Kollstad vet vi er langt sterkere enn dagens tid 2.45.59. Vi merker oss ellers fin beregning av spurten her – begge..59.

Blant norske på kvinnesiden finner vi gledelig tilbake i konkurranse fart, NM gullvinner fra Jølster i 2008 Audhild Hestad. Åpnet friskt med 1.24.32 på halv, tøft på neste halvmaraton sluttid 2.58.16.

Dermed har 12 norske jenter løpt under 3.00 iår, høyest antall siste 20år, samme som ifjor forøvrig og samme som i 1991 og 93. Ellers har vi de fleste år i siste 20års periode hatt kun et fåtall jenter i mål under 3.00

Duellen Steve Cram og Wilson Kipketer ble det ikke noe av – kun den tidligere v.rek holder på 800 Kipketer til mål 3.20.38

Jack Waitz gjorde flott ære på løpets gjennom alle tiders største legende Grete med etter uttallige års fravær å fullføe løpet på 3.50.41

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close