Friidrett – litt fordypning

3 barske unge menn i Glatrimmen var blant de 67 norske som sist helg løp Frankfurt Maraton. Aller yngst Atle Andersen som debuterte med 3.22.05. Pappa Anders som også normalt er bankers på 3 tallet, denne gang noe indisponert i mål på 4.35.13. Men, det var Roman Benz som virkelig markerte seg i den 30.utgave av Frankfurt Maraton som med 15.000 påmeldte var utsolgt 2 uker før start

Roman som rykker opp i klasse 45-49 til neste år har sin pers fra Stavanger i 2009 med 3.06.04, med 3.01.39 i Frankfurt er det kun Bjarne Lyngnes med 2.48.16 i Berlin som i Rogaland har løpt fortere i hans klasse i 2011. Vi gratulerer (om noe sent) Roman, og ser her bekreftelsen på at trener man litt skikkelig så kommer også de gode tider.

At en langdistanse klubb som GTI med et hav av medlemmer som helst prioriterer lange løp, foreløpig har kun 1 løper som har løpt under 3 timer på herresiden er vel nesten pinlig for våre herrer, nei her er det full skjerpings, dere må jammen passe dere, det er flust av damer i klubben som løper rundt 3.00 +/- skal vi si vi fikser opp litt i Firenze den 26.november da?

Vi registrerer ellers fra Frankfurt like i hælene på Roman en fyr som kanskje fortjener oppmerksomhet. Kjetil Larsen (42) representerer friidrettsklubben Åkra IL og løp på 3.01.47, en løper fra Åkra er 3.best i Rogaland i klasse 40-44, den klasse som normalt teller flest veteran deltakere når resultatlister lister sorteres i 5års klasser. Vi ser slettes ikke bort fra at Kjetil har en finger med i spillet når det tilsynelatende gror veldig bra ikke bare i Åkra men at man også er igang igjen i Kopervik. Åkra er da en av kretsens 30 klubber som er registrert med et eller annet resultat i sesongen 2011. Vi som har holdt på en stund vil huske at Åkra fostret en del spennende friidrettstalenter for snart 30år siden. Så ble det helt stille, til vi i 2006 finner 4 utøvere på årsstatistikken, året etter finner 29 noteringer, ifjor florerer klubben med 57 resultat, iår 59.

Søndag avvikles New York Marathon. Værprognosen er sol, lite vind men kaldt. I intervallet kl 07-13 er det meldt -1, mens byen skal være mer oppvarmet på ettermiddagen (+ 12).

Det var i New York Marathon vi første gang hørte om den ene av 3 løpere med utenlandsk pass som utgjorde topp 3 på Norgesstatistikk maraton 2010. Svenske Emil Lerdahl (29) som representerer Strindheim løp da på 2.24, sist helg i Frankfurt ble pers senket til 2.23.17. Emil Lerdahl bor i Trondheim hvor det 17.september ble arrangert NM terrengløp lang løype. Som en god svensk valgte Emil istedet å løpe halvmaraton i Stockholm samme dag på solide 1.07.39.

Vår egen bestemann på maraton Ragnar Stølsmark (som gikk glipp av NM medalje i Oslo grunnet helt tøvete tolkning av NM reglementet) hadde forøvrig samme Lerdahl som sparringpartner i april da NM terrengløp kort løype ble arrangert på Furumo i Modum. Tett som hagl av løpere der Emil og Ragnar kjempet mot mål, Emil 8.50.9, Ragnar 8.52.6 – for begge er en 3km altfor kort men det holdt til hhv. 22. og 25.plass. Dagen etter forøvrig ble differansen mellom de 2 maratonløpere noe mer da de begge løp stafettens lengste etappe 4km. Her fikk Lerdahl mesterskapets nestbeste etappetid med 11.52.7, var likevel på stafetten «et hav» bak en Ørjan Grønnevig i kanonslag som løp på 11.19.8.

Disse etappetider forteller også at bl.a. Sindre Buraas søndag hadde reist hjem fra NM, et NM som forøvrig ble Ørjan Grønnevigs virkelige gjennombrudd som terrengløper, hvor han i seniorklassens 3km lørdag tok NM bronse (med forøvrig 40-50cm margin på målstrek til Tjalve løper som fikk delt NM bronse) kom inn 7 sek bak EM gull vinner U-23 Sindre Buraas og bare 5 sek bak Bjørnar Ustad Kristensen som i årets sesong har levert kretsens beste resultat uansett øvelse i 2011. (Jfr. NFIFs serietabeller)

3.uka i november møtes friidrettsklubbene i Rogalands ledere til det årlige tillitsmannsmøte. For mange er største spenning knyttet til terminlista som spikres på dette møte. Når det søkes avviklet stevne tilnærmet hver eneste helg året rundt, og det er flere stevner på kollisjonskurs, kan det være utfordrende å bli enige

At kretsens 2 lengstlevende og meget profilerte mosjonsløp – Hinna løpet og Djupadalten – 3 år på rad har valgt å legge sine løp til samme lørdag, synes vi som helst vil være med begge steder er uheldig. Vi har da ikke glemt Arboret Trimmen som har holdt det gående like lenge som Djupadalten, men som alltid har vært flink å tilpasse sine løp til helger hvor det ellers ikke er noe

For mosjonistene som da også er en sterk bidragsyter til drift av kretsapparatet (gjennom deltakeravgift som trekkes fra startkontingentgene) er det også en utfordring at det i månedsskifte mai/juni er 3 meget populære mosjonsløp med rike tradisjoner som ofte alle 3 legges til samme lørdag

– Suleskar Maraton (landets barskeste fjell maraton) hvor en større andel kommer fra Rogaland

– Varhaugmilå – den ene av altfor få tilbud om å løpe 10km flatt

– Haugesund halvmaraton – et kjekt løp hvor gjerne deltakere også fra sør fylket kunne tenkt seg å bli med

 

3 sjøers løpet hvor 1100-1200 deltakere vil løpe neste lørdag er ellers til 2012 søkt avviklet på sin faste dato – den første lørdag i november hvert år, eller enda lettere å huske samme helg som New York Marathon. Flyttingen til årets dato 12.nov. var en følge av en idé om å legge start/mål 3 sjøers løpet til Stavanger Idrettshall, men vi har gått bort fra tanken idet det det er svært mange arrangører som ønsker å leie flerbrukshaller til sine idretter, og at vi således ikke kunne sikre løpet arrangert på en fast helg hvert år «in years to come»

 

Noen vil søndag se Håvard Bøkko gå 10.000m under NM enkeltdistanser i Sørmarka Ishall. NM gull vinner på 500m skøytesprint må gå 500m 2 ganger for å bli mester, for øvrige distanser holder det langt på vei å gå en gang. Det starter opp i Sørmarka allerede imorgen fredag kl 16 med 500m kvinner og litt utpå kvelden er det 5000m for menn. Så klart vi er spent på Bøkko nå som det igjen ble tillatt å ha personlig trener, og i en sesong hvor også Kramer har begynt å røre på seg. Javel, nå ble det skøyter istedet for friidrett, men det ligner jo da med dets mange rundetider

Om noen istedet eller i tillegg velger å følge New York Marathon på TV vet vi ikke. Men vi vet at om et par dager er det i New York på 5th Avenue på et ikke altfor vidløftig sted på et ikke altfor vidløftig langbord 21 år siden at idéen ble født til å lage et New York Marathon i Stavanger, om noe lignende skulle kunne skje, måtte det etableres en klubb til å arrangere, og slik ble GTIs døpenavn «GT International» unnfanget. Foreløpig er vi noe færre i Stavanger, men det kommer seg – og etter 3 sjøers løpet vil vi gjøre klar for påmelding til Stavanger Marathon 2012 – den 1.september – lørdagen etter Oljemessen

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close