Fremgang – iår igjen

At helt unge utøvere hver sesong oppnår fremgang, tas nærmest som en selvfølge. Når en halvtamme ikke altfor gammel herre-mosjonist i området 40-45min på 10km forbedrer sin pers med flere minutter i løpet av et år, er heller ikke dette spesielt oppsiktsvekkende

Når veteraner godt oppe i årene eller man som senior befinner seg blant kretsens øvre skikt innen sin øvelse, at man også da greier å levere prestasjoner bedre enn de forrige år, forteller dette om at masse fritid spanderes til en idrett man bryr seg om. At man videre er mange sammen om å trene, gir hverandre honnør for fremganger, bidrar til inspirasjon til å tøye grenser enda lengre

Førstkommende lørdag skal en hærskare Gla’trimmere men også de blant oss som er mer seriøs i treningsarbeidet til alle bakkekameraters høydepunkt senhøstes – «Kystløpet» i Egersund – langs stien til Nordsjørittets første klatringer ut fra Egersund, utfordrende bakker før vi etter 5,5km er ved vendepunkt og smiley løper ned igjen fornøyd vinkende til alle vi hadde løpt ifra sjanseløs til å nå oss igjen. Få løpsarrangement stiller med så mye hjemmebakst som «Kystløpet» noen svært få har vært med alle gangene, og dette er blant friidrettens svært få tilbud hvor hver eneste krone går til et veldedig formål 

Også «Kystløpet» har hatt uendret løype i alle år, og det er nærliggende å peile seg inn…greier jeg gjøre noe med persen min iår også?

Ørjan Grønnevig er den blant GTIs yngre som har hatt formidable fremganger som tidligere behørig kommentert på hans klubbs hjemmeside. 

John Nicolaysen ferierende på 7 stjerners ferieparadis i Thailand melder om at den faste morgentur rytme opprettholdes hver morgen kl 07 også mens man ferierer. Tja, hva ellers med verdens blideste kone – også hun løper i GTI – ventende med frokost, hvoretter 60minutters oljemassasje heller ikke er uvanlig i disse eksostiske treningsleire. Har man det bra, er gjerne dette enda viktigere enn hvor mye man trener. Da John meldte seg klar for GTI for 2-3 år siden, gikk halvmaraton unna på 1.26 med ganske mye trening. John er ikke tenåring, det er bare hans humør som ligner, med eller uten sykdom i kroppen med 2 ukers mellomrom gikk begge hans siste halvmaraton på 1.19 tallet, og han har mer inne til Solastranden siste lørdag i januar

Gunnar Eiterjord er 3 år eldre enn John, slettes ikke yngst i sin klasse 45-49 hvor nivå er rimelig høyt. Muligens kommentert tidligere at Gunnar feiet inn til 4.plass i Oslo Maraton på 1.17.56. Gunnar er også blant våre unge lovende med fin fremgang iår, og da vi registrerte ham på trening ved Mosvannet for et par uker siden, innbiller vi oss at rundetiden rundt vannet var på 9 tallet medmindre det var 300m tempoøkt som stod på programmet. 

Før Tore Olav, Vidar og Ragnars kjempeprestasjon i Haugesund lørdag – først litt om GTI damene, som 10år sammenhengende hvert år (som eneste i Rogaland) har løpt i eliteklassen i Holmenkollstafetten

Damelaget synes bli styrket til neste år. Så smått har vi vel trodd at et generasjonsskifte var på gang, men de helt unge som måtte banke på skal fortsatt virkelig skjerpe seg for å komme på laget, det er bare plass til 15 på 1.laget.

Anne Jorunn Hodnes åpning under Hamburg Maraton i mai mens det ennå var luft å løpe i bærer bud om at Anne Jorunn er bedre enn noen gang. Det skal løpes først som det heter, men optimister som vi stort sett alltid er, tror vi at hennes 2.47.15 pers lever farlig i Firenze siste helg i november. Nå løpes ikke stafetter i maratonfart, men så tøft nivå er det ikke i norsk langdistanse at det ikke fortsatt langt på vei holder å markere seg også utenfor bane. 

Om det ikke var for at Kirsten Marathon Melkevik fortsatt holder bra internasjonalt senior nivå som 41 åring, ville Wenche L. Kvævens 2.48.00 løp i Chicago vært sterk kandidat til årets kvinnelige veteran prestasjon i Norge. Wenche er seriøs i alt hun gjør på trening. Flink på variasjon, flink til å hvile, løper masse i fjellet greier å holde seg frisk, ifjor like under 2.53 nær 5 minutter forbedring iår 46 år gammel er flott

Elise Hay Opsahl ble omtalt i Kristin Skodjes finfine serie av artikler om trening hver uke i Aftenbladet. Vi tror likevel det er hennes pliktoppfyllende treningsarbeid med vekt på roligere langkjøring og masse intervaller på bane og grus sent på kveld som gir fremganger. 3.24.28 på maraton ifjor, iår 3.04.16 som gav 5.plass i NM. I 2009 løp Elise Hinna løpet på 41.50, sist lørdag ble hun best av alle i kvinneklassen 40.31

Lene Rørvik løper veldig godt motbakke og enda bedre nedoverbakke (da forutsatt frisk nok til å løpe konkurranser) men nå løper Lene også fortere på maraton. Med såpass rå pers som 3.08.42 satt i godt voksen alder i lettløpte Amsterdam er det inspirerende fremgang med 3.02.23 i Oslo siste helgen i september, 4.plass i Oslo Maraton og bronsemedalje i NM kvinner senior.

Kari-Anne Billingstad har løpt Hinnaløpet 2 ganger siste 5år. Tid 42.04 i 2008, iår igjen med helt fremme og 61 sekunders forbedret tid til 41.03

Signe Emilsen løper også i klasse 40++. I 2008 Hinnaløpet på 45.39, året etter fremgang selvfølgelig til 45.16, og iår litt eldre og litt bedre 44.50.

Dan Olav Tjessem Meling GTI løperen med flest års deltakelse i Hinnaløpet, nå i klasse 65-69 og med tid 45.30 ifjor og 43.19 iår super fremgang også her

Ragnar Stølsmark – hans prestasjon lørdag i Djupadalten hadde fortjent en egen artikkel alene. Fordi, hans 30.04 må ubetinget være så langt karrierens beste prestasjon. Noen løper bra i motbakker, noen er ekstreme nedover, derfor vanskelig å si eksakt forskjell tidsdifferanser mellom en 9,3km i Djupadalten og et internasjonalt 10km gateløp eller en 10.000 på bane i vindstille eller i bris styrke 5 til 7 i kastene. Fra arrangørhold i Djupadalten får vi høre at en sannsynlig differanse er ihvertfall 1 min.

Ikke for å enda mer provosere / fyre opp alle anonyme som elsker å lage negativitet omkring GTIs mange fremganger på friidrettsbanen, men om vi da ikke holder oss til det minutt som arrangør overfor oss antydet var en rimelig antatt differanse, at vi heller sier 70 sekund og gjør noen sammenligninger Djupadalten og Ragnars løp på 10.000 eller 10km gateløp, er det at vi fortsatt skal sperre øynene opp

Ragnar gjorde sin første konkurranser som aktiv hvor det var løpere å kjempe mot under Stavanger Maratons 10km i 2009. Tiden ble 36.58. Det er ikke flust av løpere på selv dette nivå innen klubbene.

Ifjor debuterte Ragnar som maratonløper i Stavanger med å utklasse løyperekorden til 2.33.50. Iår løp Ragnar så fort forbi vaktene i spurten av sitt halvmaraton at det ble tilnærmet en halv runde ekstra rundt Domkirken. Uten uhellet i Byparken ville hans vinnertid vært godt nede på 1.10 tallet

Når Ragnar takket være bra pes under Byrkjelo NMs 10.000 løp inn til 10.plass av 20 startende med 31.44.90, skulle 70 sekunder fratrekk gi 30.34 i Haugesund. Når Ragnar med passe doser motvind fosser inn til 30.04, 30 sekunder fortere, tror vi Ragnar er i bra rute fremover mot sesongens hovedmål Firenze Maraton 27.november. Morten Velde med 5 strake individuelle NM gull og som i fjorårssesongen løp sterke terrengløp, løp til sammenligning på 29.50 under Djupadalten ifjor.            

Tore Olav Kristiansen (35) trener kolossalt, har trent kolossalt i mange år, og tilsynelatende riktig. Startet med friidrett ifjor og løp 10km 34.50 etter en tøff slutt duell i Stavanger. Iår i august løp Tore Olav samme på 34.59. 70 sekunder fratrekk på denne skulle gitt 33.39 i Djupadalten. 32.19 ble tiden i mål, vi var sjokkert over fremgangen hele dagen og kvelden til endes.

Vidar Gunnarsson (31) løp halvmaraton på 1.31.08 ifjor. Dette gir en snittfart på 4.19 pr km. Med 1.28.39 på samme iår er snittfarten nede i 4.12. Det er relativt vanlig på alle nivå langdistanseløpere at diff. marsjfart på en 10km og en halvmaraton ikke er så langt unna 10 sek pr km. Vidars marsjfart i Haugesund skulle da ligget på 4.02, og omgjort til tid i Djupadalten skulle da bli 39.10. Hva imidlertid resultatlista fra Djupadalten forteller om Vidar er tid 35.14.

Vi kan vel neppe Vidar bokføre en slik kjempefremgang til treningsleiren i Dubai, eller var det gjerne her det startet?    

 

 

                  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close