NFIF tapte – Lene vant – saken fortsetter

 Det ble igår klart at Norges Friidrettsforbund (som den formelt ansvarlige arrangør av norske mesterskap i friidrett) ikke akter å foreta seg noe i saken fra årets NM Maraton.

Dermed er det klart at å jukse seg til NM medaljer i friidrett er fullt tillatt.

Med minst mulig oppmerksomhet er nå resultatlista fra et norsk friidrettsmesterskap dyttet pent inn mellom hundrevis av mer eller mindre ubetydelige kretsstevner i friidrett lang tid i etterkant, og hvor Lene Rørvik, GTI står oppført med NM bronse og Elise Hay Opsahl har rykket frem en plass fra 6.plass til 5.plass i NM, meget fortjent til 2 løpere som lojalt har støttet opp om Norsk Friidrett ved mangeårig medlemskap i en klubb tilsluttet Norges Friidrettsforbund

Likevel, det mest oppsiktsvekkende i saken er at Norges Friidrettsforbund velger å leve videre med en erkjennelse av at å bryte etiske retningslinjer, skal lønne seg. At utøvere fra distriktene som selv har gjennomført dommerkurs, som så helt utmerket kjenner til hva som er lov og ikke er lov, som har ledere som gir korrekt info om samme, disse utøvere/trenere/ledere blir nå straffet for å forsøke rydde opp i at et sovende Norges Friidrettsforbund så totalt har meldt seg ut av norske mesterskap innen gateløp. Maraton er en OL øvelse, det er friidrettsøvelsen som samler millioner av tilskuere hver gang en storby arrangerer sine årlige happenings.

Løpere involvert som feilaktig er tildelt NM medaljer har innrømmet at det er jukset mot de generelle bestemmelser om å motta drikke fra medhjelpere på sykkel utenom faste drikkestasjoner. Dommere under mesterskap eller i en hvilken som helst idrettskonkurranse kan unnlate å dømme når reglement brytes og en foreteelse ikke er mulig å se.

Det ble under NM med samme arrangør også jukset ifjor, dette ble påpekt under mesterskapsavviklingen, etter avviklingen samt skriftlig påpekt 5 dager i forkant årets mesterskap. Det ble innlevert en korrekt protest minutter etter målpassering. Når heller ikke dette førte frem, står vi overfor en skandale i norsk idrett og i norsk friidrett i særdeleshet.

Debatten i ulike forum har rast over hendelsene som dessverre også har gitt sår overfor et ellers helt utmerket arrangert Oslo Maraton. Ypperlig stemning, spesielt på hovedarenaen men også ute på løpets forskjellige tilleggsarenaer gjorde Oslo Maraton til en herlig løpsopplevelse å være med på. Flotte løyper tilnærmet prikkfritt arrangement fra driftige Vidar Friidrett

GTI har stilt spørsmål ved om hvor fornuftig det er å i det hele tatt arrangere norske mesterskap på helmaraton når Norges Friidrettsforbund så til de grader melder seg ut av mesterskapet. Og vi stiller igjen spørsmålet om det er heldig eller uheldig å legge eventuelle flere norske maraton mesterskap tilknyttet større kommersielle arrangement eller man skal legge mesterskapene til Undheim, Kristiansund eller Tromsø hvor løperne helt sikkert vil få like konkurransebetingelser og en premieutdeling verdig et norsk friidrettsmesterskap

Å rette kritikk mot noe som ikke fungerer er tilnærmet helt ulovlig i Norge. GTI sin intensjon som arrangør av 2 Norgesmesterskap på maraton / halvmaraton og med den erfaring man tilegner seg via løpenes utvikling, deltakernes tilbakemelding osv. er å forsøke hjelpe til at vi alle kan bli flinkere. Alle gjør vi feil, nesten hver eneste dag gjør vi feil, også vi i GTI er slettes ikke feilfrie. Om protester ville ha kommet når det eventuelt også var overtredelser i GTI sine egne arrangement – i et NM, et 3 sjøers,et Stavanger Maraton – ville det vært enkelt å diskvalifisere angjeldene regelbrudd. Ubehagelig javel, men slik må det være man må ha et regelverk som regulerer all virksomhet, i idrett og i samfunnet ellers

Med over 3000 visninger på Kondis.no, med flere leser innlegg etter at Aftenposten.no hadde GTI saken som toppsak idrett hele forrige uke, er det egentlig helt fantastisk at man verken velger å tildele Ragnar Stølsmark NM sølv, NM bronse eller eventuelt delt NM bronse som også ville vært en løsning hvor det egentlig ble bare vinnere. Nå ble vi nesten alle tapere, takket være elendig lederskap.

Dem som forsøkte følge reglene slik de vitterlig er under større maratonløp ble straffet, dem som fusket fikk medalje med en flau smak om munnen.

Men, vi i GTI gir oss aldri – vi har opplevet en fantastisk fremgang på friidrettsarenaene – igår inntok vi en av de virkelige storstuer for friidrett – 16 GTI utøvere koste seg i Sandneshallen, da bronsevinneren Ragnar Stølsmark gjorde sin siste langintervall i serien 6×2000 hvor vi foreløpig – i ferieperioden – kun gjennomfører 5×2000, gikk det igår unna på 6.04.

Det er bare å begynne å glede seg til Firenze Maraton siste helgen i november. Ragnar Stølsmark som løp raskest av samtlige de siste 500m da han vant klasse menn senior her ifjor (i kuling og regn) er sammen med NM gull vinner 2009 Anne Jorunn Hodne klar for start i eliteklassen i Italias neststørste maraton – heldigvis slipper vi å møte amatører til å regulere konkurranse bestermmelsene

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close