Vi trodde vi hadde nådd toppen av ekstrem inntrykk, toppen av flott utsikt da vi på treningsleir i februar betraktet Dubai city fra verdens høyeste bygg
600moh speidende ned mot fjorden inn til Loen, mot Skåla og fagre Stryn, omgitt av sauer, geiter, en hareflokk, blåbær tuer an mass og multer i bare få armlengders avstand, med dampende 38 graders boblebad rundt bena etter en herlig 1.dag av NM i friidrett på Byrkjelo stadion, var vi igjen på høyden av lykke. At tur/retur med bil tar oss nærmere 1 døgn glemmes fort, når gleden med idretten blir som helgen 12-14.august 2011.
Fra sommeren 2009 til sommeren 2010 da GTI i ett år hadde stått frem i ny blå profil, ble Ragnar Stølsmark og Ørjan Grønnevig klubbens største ambassadører utad, idet kun dem blant mange fremgangsrike utøvere kom gjennom nåløyet det er å få delta i hvert års gjeveste friidretts konkurranse – friidrettens store utstillingsvindu – hoved NM i friidrett for senior kvinner og menn.
Å ta steget å i det hele tatt klare kvalifiseringskravet for å delta under hoved NM i friidrett er en barriere. Selv de mest talentfulle greier ikke dette, uten en solid dose trening. Hjemmesidens rapporter har antydet våre 2 profilers fremganger også etter NM innsatsen på Sandnes stadion ifjor
Såvel i Byrkjelo som på Sandnes stadion ifjor blåste det mellom 2-5 m/sek da 10.000m for menn stod på programmet 3.konkurranse dag. Derved er det fristende å sammenligne tider oppnådd av våre 2 under NM ifjor med tider samme øvelse iår.
Ragnar: 32.02.62 (2010) – 31.37.61 (2011) – fremgang 25.01 sek
At vinden stjal (konservativt sett) 1 sek pr runde sammenlignet optimale forhold (begge årene) slår noenlunde likt ut for alle løpere i feltet. Ragnar hadde 2 løpere bak seg blant alle som fullførte 10.000m ifjor, iår hadde Ragnar blant 27 på startlista, hvorav 21 startende kun 9 løpere foran seg i mål, alle øvrige havnet bak Ragnar imponerende 10.plass. Ragnar er i god formutvikling med feiende avslutningsrunder på såvel 5000 som 10.000, søndag viser rundetidene at siste 1000m gikk i km fart solid under 3.00
Ørjan: 31.48.42 (2010) – 30.17.55 (2011) – fremgang 90.87 sek.
Målsetting: sikre den flotte krystallvase for å sette ny pers i et NM – Målsetting 2: Å enda engang slå Lars Erik Malde i samløp på 5000. Det gikk med god margin. Meget gledelig bronsemedalje bare 5 sek bak sølvvinner Sindre Buraas på 5000, tidsmessig en sterkere prestasjon enn da Ørjan under NM terrengløp 3km sjokkerte friidretts Norge og tok sin første NM medalje bare 7 sek bak Burås, som da senere har notert 13.28 på 5000 under helt andre forhold enn som normalt gis i norske mesterskap, eller på en dag hvor Sindre traff enda bedre med formen enn den dag han sammen med klubbkompiss Sondre Nordstad Moen skulle gjøre et siste forsøk på å sikre VM tur.
Sentrale ledere i NFIF gratulerte Ørjan med oppsiktsvekkende løping sist helg i Kristiansand og nå påny i Byrkjelo. Egentlig er vi ikke så lite lei oss for at Forbundets utskremte som lager rapporter til Friidrett.no, enda ikke har fått med seg at en av de største fremgangsscenarier innen langdistanse i norsk friidrett siste 2år, enda ikke er kommentert
Andre såkalt garvede friidrettsledere anbefalte sterkt GTI ledelsen om å la Ørjan stå over 10.000, etter sin råsterke opphenting de siste 1200m av fredagens 5000m. En 20 åring ville neppe tåle belastninger som dette, ville de lærde belære oss. Hva man gjerne ikke visste var hvilken nøysommelig kontroll, hvilken kvalitet seriøse Grønnevig har lagt ned siste år i sitt treningsarbeid. Selv uten å stikke fingertuppene med en eneste nål, selv uten en eneste ukentlig eller månedlig løpende forskningsanalyse, kan det være mulig å få til en balansert trening. Det kan til og med være mulig å holde seg så frisk at man kan løpe 365 dager i året, og resultatmessig fremgang er det bare ikke mulig å diskutere, det står svart på hvitt. Og, 90 sekunder fremgang på 1 år på en 10.000m viser seg nå være mulig å oppnå selv uten en eneste slurk med sportsdrikke. Ørjan fulgte plan lagt opp før løpet 100% på søndagens 10.000m og fikk igjen til et flott løp, og fikk en velfortjent ny bronsemedalje, noe ihvertfall klubbens sportslige ledelse er strålende fornøyd med.
Mange vil gjerne like å være etterpåklok, noe som ikke er den aller største kunst. I såfall skal man kjenne til bakgrunnen og hvilke mulige scenarier som kunne oppstå i løpet. Mens Ørjan i sin eneste konkurranse iår lengre enn et 7km gateløp har notert 33.57 på 10km i Sentrumsløpet, skulle han i duell med Urige Buta med 28.35 på 10km dvs. hele 5,22 bedre enn Ørjan, samt med Nordens beste tid på maraton (2.09.27) gjennom alle tider, faktisk en mulig topp 6 kandidat under VM i friidrett i Sør Korea.
Lars Erik Malde fra Skjalg gjorde et kjempeløp under tidvis sterke vindkuler og tok sølvet. Lars Erik har notert 29.43.93 på 10.000m iår på bane, dvs. pers mer enn 4 minutter bedre enn Ørjans rett-frem 10km gateløp i Oslo i mai. Vi så for oss på forhånd at Urige Butas alltid kontrollerte rolige åpning, ville være fristende å følge, men vårt valg ble å råde Ørjan til å bare la dem prøve dem som våget.
Når Ørjan tar sin bronse nr 2 bare vel 6 sekunder bak 1 år eldre Lars Eriks kanonløp idag, gir vi oss nesten ende over, og må si vi er stolt at vi har en så fremragende flott representant for fridretten i vår egen klubb. Basert på Ørjans egne tilbakemeldinger etter løpet, blir det neste gang å følge tett i rygg uansett norsk motstander, det er ingen norske som skremmer meg, sier Ørjan. Jeg kjente meg super lett under hele løpet forteller Ørjan videre. Vi tror neppe Ørjan ville greidd bedre plassering uansett, fordi sølvmedaljen gikk til en Lars Erik som løp hele distansen tilnærmet alene, mens Ørjan i utallige runder fikk fordelen å ligge i ly for vinden.
Alt i alt, synes vi dette er storveis og gjerne spesielt om man ser dette fra et kretsvindu. Når Rogaland tok 3 dobbelt under fjorårets mest prestisjefylte terreng NM, ble dette nærmest dysset ihjel. Når Rogaland også iår bekrefter sitt langdistanse nivå med sølv og bronse kun få sek bak en EM gull vinner på 5000, når 6 av de 10 beste på søndagens 10.000m i Byrkjelo NM faktisk kommer fra Rogaland, når Rogaland tar gull, sølv, bronse på 10.000m i fravær av en annen Rogalending – NM gullvinner på 10.000 i 2009 og 2010 – Daabaya Badhaso som har valgt å spesialisere seg for gateløp og terrengløp, da skal man bare ta av seg hatten, eller på seg flosshatten og erkjenne at når alle får løpe under samme forhold, så er Rogaland løpsfylke nr 1
At Haugesunds Morten Velde har tatt NM gull på kort og lang mellomdistanse 5år på rad fra 2006-2010, at 18årige Thomas Solberg Eide ser ut til å være (nesten) uovervinnelig på 1500 fra året 2011, at Henrik Ingebrigtsen er den som er nærmest å slette Lars Martin Kaupangs norske rekord på 1500, at Rogaland tok gull og bronse i NM terrentg stafett 2011, samt at Bjørnar Ustad Kristensen har tatt NM gull i flere år på rad enn noen annen, skulle bekrefte at løperfylket Rogaland virkelig er i støtet. En annet poeng er Rogalands løperne også er så lojal overfor sin kjære idrett, at man heller ikke bidrar til å kaste ekle skygger over et vel arrangert flott friidretts NM…. ved å stille opp i «et pengeløp» midt under selve NM konkurransene. Om man treffer toppform eller ikke til et norsk mesterskap, våre beste kvinner og menn skal bare holde seg i den lekegrinda de selvfølgelig hører hjemme, når tusenvis av dugnadstimer leder til et ypperlig flott friidretts NM.
Vi blir ellers tatt for å stadig kommentere at vindforhold påvirker friidrettsresultater. Kjennere vet hvordan 2 m/sek motvind påvirker et sprint resultat, eller hvordan opp til 5 m/sek (som i Byrkjelo) påvirker rundbaneløping. At Stavanger har sitt friidrettsstadion på tilsynelatende kanskje byens mest vind utsatte tomt, kan muligens være noe som påvirker oss.
Men, tenker vi litt etter er det nærmest komplett umulig for langdistanse løpere å vinne en kongepokal i et norsk friidrettsmesterskap, man nærmest utelukkende ser på tid alene, man glemmer at gode tider på lange løp ikke lengre oppnås uten store tette internasjonale felt med riktige fartsholdere. Mens vind i noen av kastøvelsene kan gi betydelige fordeler, vil løpere være sjanseløse å oppnå resultat som hever øyenbrynene, om ikke vinden blåser gunstig også for dem. Årets kongepokal kvinner og menn gikk også iår i kastøvelser. Begge gikk iår til riktige utøvere. Noen ganger skal man likevel måtte utvise skjønn. Som kanskje den gang en kongepokal gikk på 1.48.15 på 800, samtidig som en 10.000m løper leverte 28.00 i samme NM uten å få pokalen
Ellers, bød helgen på også andre ypperlige fremganger fra GTI sine fremadstormende. Hjemme fra Byrkjelo etter midnatt, vil vi egentlig bare henvise til Kondis.no sine alltid fremragende rapporter. Dubai farere Tom Erik Halvorsen og Vidar Gunnarsson har begge løpt strålende «Skåla Opp» – Nord Europas tøffeste oppstigning fra nærmest havnivå til 1868 moh i løpet av bare vel 8km. Vi vet at Tom Erik ifjor greidde en 30.plass i denne virkelig motbakke klassiker med over 800 aktive konkurranseløpere fra inn- og utland på plass. Iår under perfekte værforhold klatret Tom Erik opp til 25.plass i herreklassen. Dem som kjenner løperne vet hvilken flott prestasjon dette er. Ypperlig løp også av Vidar som i likhet med Tom Erik holdt stilen helt opp. Tom Erik løp opp til 1335moh over havet før han for første gang måtte gå noen skritt.
GTI redaksjonen prøvde seg også i samme løype. Tilnærmet 1300m mindre klatring ble det før hjemmesidens utsendte fant det mer fornuftig å spasere enn å løpe. Med 25 graders gjennomsnittlig stigning de første 3km opp til 600moh, brukte vi 40min og var da 1 liter væske lettere i hamsen. Vi stoppet her da beste eliteløper her nådde oss igjen, etter kun 20 min.
John Nicolaysen har ellers idag vunnet Finnøyløpet. Vi har ikke fått resultatlista foreløpig, men har underhånden hørt rykter om at John løp fra velkjente løper navn innen lokal friidrett