Godt miljø – gir topp og bredde

Under helgens KM i friidrett var 1500m tilbudet for kretsens junior og senior løpere på mellom og lang distanse

19 av kretsens 45 friidrettsklubber stilte med deltakere i årets KM, og veldig gledelig finner vi mange nye klubber representert

Men i et år hvor norsk friidrett seiler i flott medvind hvor våre beste som lag nylig rykket opp blant Europas 12 ledende friidrettsnasjoner, kan det være at vi lokalt i Rogaland har en jobb å gjøre når det kommer til en av friidrettens virkelige klassiker distanser 1500m

På årets Norgesstatistikk 1500m menn ajourført pr 22.6. finner vi løpere fra Rogalandsklubbene på 1.plass, 2.plass, 5.plass og 9.plass. Så vel resultat som plassering er imponerende. Hvor imponerende er det at ingen av dem fant grunn til å stille i KM? 

Og hva med løperne selv, hva med klubbene, dets trenere og ledere?

Går vi alle i samme fella som vel har preget den voksne friidrettsfamilie gjennom generasjoner: at det handler om klubbenes nr 1 utøvere, utøvere som egentlig er voksne nok til å greie seg selv?

Spørsmålet var: skulle vi kanskje vekslet et par ord også med utøverne litt bakover i rekka, dem som faktisk avgjør hvorvidt klubbene skal ha et treningsmiljø?

Kan hende også dem som bidrar til begrepet bredde, ville satt pris på et par oppmuntrende tilbake meldinger?

Hopp og kast utøverne er kanskje friidrettens virkelige atleter. Dem med friidretten i sitt hjerte. Når en kulestøter, en som kaster spyd, eller hopper over en list på trening, hvor mange utenom foreldre eller trener er egentlig interessert i utøverens små fremganger. Vel, vi bare spør?

 

Vi har ikke sjekket hvordan utvikling senior utøvere på klubbplan har vært i alle øvelser, men hvis vi holdt oss til 1500, viser kretsstatistikk kvinner 20år eller eldre for sesongen 2010, at 2 Skjalg  jenter, 1  Torvastad, 1 fra Haugesund og 1 fra Moi er oppført med resultat på 1500m i fjor

Tilsvarende på herresiden over 20år finner vi:

GTI – 13

Haugesund – 6

Skjalg – 6

Sandnes – 5

Åkra – 1

 

  

Under årets KM på 1500 minner tendensen om fjorårets tall

Kvinner senior over 20år:

GTI – 2

Haugesund – 1

Torvastad – 1

 

Menn senior over 20år:

GTI – 6

Haugesund – 2

Skjalg – 2

Sandnes – 1

Sola – 1

Blant GTI sine 6 løpere over 20år, deltok 4 i klasse menn senior

 

Vi avslutter denne med historien til en 17år gammel fotballspiller som spilte midtstopper på junior laget i Moss. I alle år var det også i denne byen ”fotball på maden” om alle direktiver var pedagogisk korrekte vet vi vel ikke.  Strenge ledere advarte: kommer du ikke på hver trening, så kommer du ikke på laget.

Også denne gutten syntes andre idretter kunne være moro å prøve, men når han gikk på trening for friidrett, sa lederne her: nei, men du ser om du kommer eller ikke kommer.

Ingen tvang, idretten ble lystbetont. Hver gang på trening var en opptur, fordi det var mulig å se at når man selv la noe ned i treningen, så kom utbetalingen.

Gutten het Geir Moen. Noen år senere tok han EM gull på 200m. I dag er det kun 1 hvit løper i verden som med rimelig sikkerhet løper fortere enn den gang Geir Moen var krumtappen i et meget homogent og internasjonalt sterkt norsk sprintnivå.  

I Geir Moens samme storhetstid, var GTI også med i sprint. I klubbens 3-årige eliteprosjekt sprint fikk et uvant drøyt publikum oppleve 2 sprintstevner arrangert før kampstart (forsøk) og som pause underholdning (finale) under Vikings toppserie kamper i fotball.

GTI tok flere NM gull i sprint stafett junior og senior. Foruten seniorenes NM gull på 1000m stafett, var NM gull og norsk rekord på 4x100munder NM stafetter i Rendalen blant mange oppturer som en 10 manns stor sprint gruppe bidro til. Litt fordi noen av dem var helt ekstremt gode, men mest fordi miljøet var såpass inspirerende   

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close