Gøteborg Grand Prix og Ølmedal rundt

 

Folksam Grand Prix er stevnets tittel når det første i en stevneserie på 3 i Sverige har blitt som en magnet på også gode norske utøvere.

10 norske er blant 46 startende på mennenes 800m, hvor 1 løper i D-heat, 2 i C-heat, mens Norges 7 beste 800m løpere alle er havnet i B-heatet hvor hele 14 løpere slippes avsted med start kl 1310.

8 av B feltets løpere har sub 1.50, 3 har pers under 1.49 og en under 1.48. Henrik Ingebrigtsen (PB 1.50.84) og fjorårets NM gull vinner Thomas Roth (PB 1.48.16) løper. På Bislett torsdag viste Roth han er på vei mot fjorårstaktene med 1.49.30. Trolig har Thomas i likhet med Morten Velde som også løper lørdag iår valgt å vente litt med den ypperste formtopping, vi venter spent. Fordi i samme B-heat løper også multitalentet Håkon Musholm fra Lyngdal, som setter pers i hvert eneste stevne. Torsdag smelte han til på Bislett med et nytt kanon løp. Kun fjoårets svenske sensasjon Ungdomsverdensmester på 800 Johan Rogestedt slo Musholm i en drepende spurtduell til tiden 1.48.60. Musholm med pers 1.51.76 løp på 1.48.69 mer enn 3 sekunders forbedring og gutten har notert 2.00 i høyde! Emil Oustad er med. Med pers på 1.53.26 ble han valgt som pacemaker under Bislett stevnets gode 800m felt, han løp likegodt helt til mål til ny pers 1.51.70 !!! Ikke rart banespeaker Jo Nesse ga seg ende over i sine mange fornøyelige kommentarer

Og ikke å forglemme parhestene som følger hverandre som skygger Thomas Solberg Eide og Filip Ingebrigtsen. Etter individuelt gull og sølv i juniorklassen under NM terrengløp, sikret de gull og bronse til Rogaland i terrengstafetten, hvor forøvrig Ørjan Grønnevig løp stafettens lengste etappe (4km) på 1.laget (gull). Thomas selv samt trenere/støtteapparat i Haugesund idrettslag, tippet at hans ypperlige 3.48.18 pers, kanskje kunne presses ned til i underkant 3.44 i et maks løp. Hva gjør Thomas? Han knuser alles forhåndstips og løper på 3.41.75!!! Og løpsgjennomføringen var aldeles strålende, Thomas løper meget smart og om Norge har en bra generasjon løpere født 1991, er 92 og 93 modellene også veldig spennende. Ikke vet vi hvem av alle disse ungdommene som tar 3.37.4 rekorden, men den overlever neppe sesongen 2011. Og Filip er også en av kandidatene, hans PB 1.52.99 ble puffet ned til solide 1.51.58. For vi se 1.49 tallet allerede lørdag?

4 svenske er gitt plass i A-heatet. De har alle notert 1.48 eller bedre. Og stevne i Gøteborg er et rent uttak til neste helgs E-Cup finale for lag, samt til U-23 EM i juli. Johan Rogestedt løper her og ellers har løpets ene av 2 fartsholdere en pers på 1.45.45, sjefsfartsholder Mohammed Al-Salhi fra Saudi Arabia har PB 1.43.66. Med startnummer 61 løper OL sølvvinner i 2008 Ahmad Ismail fra Sudan, PB 1.43.82 og har 1.45.14 innendørs iår. A heatet starter kl 1450.

Og starttider og startnummer oppgis fordi når stevnet samler deltakere fra 32 nasjoner med flere medaljører fra internasjonale mesterskap er dette å regne for et av sesongens større friidrettsstevner i Norden og svensk TV4 sender fra stevnet. Forøvelsene starter med stav kl kl 1130 mens kvinnenes 5000 avslutter forøvelsene kl 1330. 3 norske jenter deltar i en sterk høyde konkurranse hvor 2 jenter har hhv 2.04 og 2.02 og hvor svenske Ebba Jungmark (1.96 i Paris EM innendørs) i Gøteborg stevnet slåss om landslagsplass for Sverige i E-Cup for lag, mot Emma Green (Sveriges eneste medaljør i Barcelona EM 2010) som hopper samme helg i USA.

Når Ørjan Grønnevig etter bare 6 økter med piggsko så langt i år skal gjøre sin 2.start på bane i et større internasjonalt felt, har han feltets klart dårligste PB (personal best) med 15.19.31 som han oppnådde da han tok junior NM gull på distansen på Askøy i august. Et lureløp forøvrig. 32 løpere påmeldt og start er kl 1525. Ørjan vil møte finske Oskari Pennanen PB 14.40.84 som han slo i en tøff spurtduell under Nordisk friidrettslandskamp i Reykjavik, sikret 2.plass på 5000 i en landskamp forøvrig, som våre juniorer såvidt vant med knappest mulig margin.

Men langt sterkere løpere enn finnen blir å finne i feltet. Arrangør antyder at fartsholderne legger opp til en sluttid på rundt 13.55 fordi flere løpere er ute etter å greie kvalifiseringskravet til U-23 EM som er 14.10.00. Skal Ørjan tørre henge med på dette kjøret må han passere 3000 fortere enn da han med 8.20 under åpningsstevnet på Bislett forbedret egen pers på 3000 med vel 35 sekunder. Løper Ørjan i 2.50 fart pr 1000, passeres 3000 på 8.30. Dan Ørjan ifjor løp 5000m i KM i sin første bane konkurranse, var åpningsfart på første 1000m 2.54, alle 3 medaljevinnerne merket kjøret og tempoet dabbet av. Ørjan viser skremmende lite respekt for sine konkurrenter og har markert seg i årets 3 terrengløpskonkurranser, men trolig er det enda tidlig i hans utviklingsfase som baneløper, å være med på det kjøret som det kan se ut til å bli i Gøteborg. Vi krysser våre fingre, sier lykke til og så vet vi at det også kommer mange sjanser senere.

 

Fra tidlig formiddag 2.pinsedag rusler over 1000 trimmere den 7km lange turen rundt Ølmedalsvannet. Det er ingen tidtaking og etter løpet samles hele bygda til kaffe, herlig hjemmebakst og drøs i Samfunnshuset i Vindafjord, et stykke forbi Vikedal/Sandeid, men før Ropeid på veien fra Haugesund-Sauda

Det var i dette løpet at Ragnar Stølsmark 2.pinsedag ifjor gjorde et av sine første stunt som distanseløper på nasjonalt nivå, etter å ha parkert Petter Nordthug jr i en spurtduell foran et tusentalls hjemmepublikum med super forbedring egen tid fra samme løp året før. Petter Nordthug jr kommer til Ølmedal også iår, men må nok pent innfinne seg med at det neppe bli plass på pallen iår heller.

Og det er vel neppe supermann Nordthug jr å klandre når rapport fra årets største norske friidrettsbegivenhet Bislett Games over 2 helsider i Aftenposten domineres av en helt malplassert rulleski konkurranse.

Fra en kveld hvor unge norske friidrettsutøvere leverer fremragende resultater, er det brød og sirkus som i media gis oppmerksomhet. Skistaver, rulleski i 25 minutter av stevnets desiderte kjernetid med 16.000 forventningsfullt benket, og en Usain Bolt som også han hadde en hobby utenom selve idretten, javel dette er det den tabloidiserte presse forteller til det norske folk, i mangel av kunnskap om norsk friidretts ypperlige fremganger, det friidrettsstevner egentlig handler om.

Elitefeltet i Ølmedal Rundt bruker å samle noen av landets ypperste langdistanseløpere. Denne uka ble det kjent at løyperekordholder og Nordens klart beste maraton løper Urige Buta fra Haugesund IL nettopp er innvilget norsk statsborgerskap. Vi vet ikke om Urige har Ølmedal i sin stevneplan, men etter mange års saksbehandling i UD har norsk friidrett nå enda en kandidat til en topp 6 plassering under friidretts VM i Korea i aug/sept

…og vi bare spør…når var fotballen sist med i et VM , eller i EM…ikke det heller? eller i kvalifisering til Europa Cup….utslått der også….?  hmmm…

GTI løperne skal ikke til VM iår, men flere av våre skal til Ølmedal. Torger, Rasmus og Ragnar Stølsmark vil sørge for (antagelig) tidenes brødre innsats i dette tradisjonsrike løpet. Og uten at vi har oversikt over hvem løpsfikser har fått på plass av internasjonale løperprofiler, vil vi bli forundret om ikke Ragnar også iår gjør et bra løp, raskere enn superløpet ifjor. Ølmedal er også et løp hvor GTI løperne i Strand kommune tar turen, gateløp anlagt med så mye pomp og prakt tiltrekkes av løpere fra fjern og nær, i neste uke får vi telle opp hvor mange GTI ere vi ble iår

 

 

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close