800 på bane eller i Siddisløpet?

 

Detaljer til alle løp alle banestevner finner du ved å gå inn på innbydelser på nettsiden til Rogaland Friidrettskrets

Nå som Salteskogstafetten er uaktuell 27.april merker vi oss at Lye som står for baneåpning utendørs 28.april har utvidet stevneprogrammet, slik at alle over 14år får tilbud om å delta på

100 – 800 – 3000 – hekkeløp (80/100/110) samt tresteg, høyde og spyd. I tillegg slegge for jenter

Såvel Lye (3km ovenfor Bryne) som Egersund som arrangerer 5.mai kunne under tilsvarende åpningsstevner ifjor tilby gode forhold brukbart skjermet for vind som noen ganger sjenerer banestevner på vestlandet. Våre venner i Egersund har iår 60 – 800 – 3000 samt diskos, kule og spyd på programmet

 

SABBALØPET

Vedavågen, Karmøy (Karmøy)

Dato:

01.05.2011 kl 1300

Sabbaløpet har 3 klasser:

1) Ruslesabben: 3,5 km lang løype for alle. Ingen max.tid og ingen tidtaking.

2) Minisabben: 900 m løype for barn i alderen 6 – 12 år. Ingen max.tid. Tidtaking og medalje til alle.

3) Sabbaløpet: 8,3 km løype for alle over 12 år. Ingen max.tid. Premiering: Gavesjekker til 1., 2. og 3. plass i herre- og dameklassen i Sabbaløpet.

«Sabbaglass» eller 5. og 7. gangs plakett til alle som fullfører. Egne premier for 10., 15. og 20. gangs deltakelser.

Uttrekning av gavesjekk på startnummer.

 

STRANDAMILÅ

Før Gunn Rita Dahle begynte å sykle var hun friidrettsdame og løp Strandamilå på like under 36 minutter. Om starten den gang gikk fra Torget på Jørpeland til Midtbygden (Tau) stadion vet vi ikke, men hvis man skal løpe på riksveien fra Jørpeland til Tau kan distansen vanskelig bli under 10km. Når dette nevnt, ville det vært veldig greitt at en autorisert oppmåler ble kalt inn til å måle denne tradisjonsrike løper klassiker på Strandalandet, slik at omverden en gang for alle fikk den nøyaktige nye distanse, slik at vi slapp hvert år å høre at den er 10,8 eller 10,6km.

Som noen vil vite, er jo de såkalt «kontrollmålte» løyper med GPS, bil eller sykkel uten forskriftsmessige måle-instrumenter å anse som for kort målte løyper.

Mange år siden Strandamilå har figurert på en terminliste. Vi tror ikke grunnen er at det ikke er plass.

 

STEVNEKOLLISJON MM.

Kretsens lengstlevende stafett SI stafetten går samme dag som Strandamilå. SABBALØPET Karmøys ene av 2 mosjonsløp hvert år går også denne dag. Alle 3 har meget lange tradisjoner for sin fastspikrede dato, og når da regionens mest prestisjefullte mosjonsløp Siddisløpet også avvikles denne helg, mindre enn 1 døgn før, er det helt toppers.

4 av kretsens større løper begivenheter går med bare timers mellomrom. Dagene før/etter eller egentlig samtidig skal man avklare tempostyrke på enkeltutøvere på distanser vi ikke finner hos noen av disse. Vi snakker om Rogalands aller største mosjonsløp (hvis vi regner dem som løper når det er løp) Holmenkollstafetten. Lenge har Holmenkollstafetten vært verdens største, iår regner arrangørene med 30.000 løpere. Blant årets debutanter er Bokn Kommunes bil. Hovedsponsor i Stavanger Marathon med det velklingende navn Marathon Oil – stiller med 2 lag i mix klassen

 

SIDDISLØPET

Siden årets påske på snaufjellet østpå ikke kunne tilby snø helt inntil hyttetrappa, har vi istedet hygget oss med å studere Skjalgs ypperlige plakat bilde for årets Siddisløp. Hvis man studerer bilde utlagt på nett, vil man gjenkjenne løpere på første, andre eller 3.dje rad foran hvorav trolig ikke alle mente man var god for tider ned mot 26.00 eller bedre, men hvor gjerne poenget var å slippe de 57m avstand mellom start og mållinjen, de meter som i sekunder gjerne ble avgjørende for å greie sitt eget personlige mål.

Helt til venstre foran ser vi at Bjørnar Ustad Kristensen valgte å stille med mest mulig nedover bakke ut fra start. Asle Tjelta som også fikk fremste linje nylig da 67 løpere stedvis fra start slåss om 2 m bredt spor under NM terrengløp, finner vi rutinert oppstilt med kontroll på Bjørnar. Et stykke bak i feltets øvre kant finner vi en skumling Gunnar Eiterjord. Dag Øxnevad ser vi så, også han litt beskjedent med dagens ambisjoner, en Dag som helt siden han startet krabbe og gå har bodd tett inntil løpstraséen uten at vi derfor vil mene han er den ene av 2 nordmenn som har løpt rundt her på «world class» tider for menn.  Dags 23.41 er sekundet bak EM sølvvinner på 10.000 Are Nakkims tid. De beste tidene ble oppnådd i perioden 1986-89 i en trasé som faktisk var lengre enn dagens nåværende trasé.

Men på samme måte som at 2.03.02 ikke kan godkjennes som verdensrekord på maraton fordi startsted i Boston Maraton ligger mer enn 42m høyere enn målgang, var det også god nedover helling den gang start lå oppe ved Stokka kirke, men som nevnt distansen løpt var en god del lengre den gangen.

Atle Tanum som siste 4år har løpt for GTI, og som de seneste år har vært løpets speaker, hadde også sin storhetstid mot slutten av 80 tallet da det ble løpt virkelig fort rundt Stokkavannet og noterte anonymt 23.58 uten at dette gav pallplass i Ingrid løpet.

At nivået da Siddisløpet het Ingrid løpet var høyt kan dokumenteres med at etter at britiske Tim Hutchings tok sølv under VM i terrengløp i Stavanger i 1989 i en durabelig duell mot «hele Afrika» – 5 uker etter hvor det lå en anseelig slump med usd i bonus å ventet –  så greidde 2 løpere å slå VM sølvvinneren i samløp. Vinner Khalid Skah, nr 2 Are Nakkim.

Verdensrekordholder på 5000 David Moorcroft (13.00… og noen små) ble invitert til løpet et år, han ble nr 4. Steve Ovett med flere verdensrekorder og OL gull på mellomdistanse skulle mot slutten av karrieren satse på 5000, da han løp Ingrid løpet ble han nr 9.

Tillegg 22.4.: mer historikk om Siddisløpet (tidligere Ingridløpet) i gti nyhetsarkiv. Om du f.eks skriver inn navnet til en av sjefene i London Marathon Tim Hutchings i felt hvor du kan søke eldre nyhetssaker, kommer du direkte inn til vår sak skrevet den 30.4.2007 med bl.a. resultatliste som viser de 8 løpere som løp fortere enn Steve Ovett rundt Stokkavannet

Tilbake til nett bilde tatt på hellig grunn – en «world record track» arena.

Til høyre på bildet finner vi en blåkledd fyr fra GTI – Ragnar Stølsmark. Det er blant fjorårssesongens hendelser man helst ikke vil snakke om; vi vet ikke om det kom frem på videoen fra løpet, men før start uttalte den gang helt ukjente Stølsmark at jeg går for spurtprisen. Vi aner at han var klar over på forhånd at såvel Bjørnar Ustad som Henrik Ingebrigtsen var med i løpet. At han løp fra dem med så mye som 7 sekunder slik videoen viser, var Ragnar første lille markering. Videre finner vi på bilde Per Sigurd Bethuelsen, Børge Harestad, Henrik Ingebrigtsen, tidligere nordisk juniormester i terrengløp Gunnar Osmundsen litt skjult, Torstein Tengsareid er godt posisjonert, mannen som fikk GTI sjefen til å starte med friidrett Jan Faltinsen har gjort et lite comeback på sine gamle dager og sparsommelige Jan er helt fremme, før vi også øyner Knut Sirevaag som ikke greidde sine høye mål for dagen, og i bildets høyre kant et stykke bak finner vi en beskjeden David Kamil, som fra og med 1.dag av treningsleiren i Dubai har spesialtrent for å vinne spurtprisen under årets Siddisløp, den etter 800

Men da skinner solen, å skrive om eller å lese om friidrett gir noe å tenke over, men hva som gir fremganger, er å bare løpe. Løpe litt saktere, slik at man kan løpe litt lenger. Og løpe intervallene litt kortere, slik at man kan løpe dem litt fortere. Tja, kanskje løpe et sted man aldri tidligere har løpt, mulighetene er mange. Bare du selv greier å finne begrensningene, med litt hjelp fra noen der ute vil du se at også dine muligheter faktisk er helt enorme!

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close