Ragnars NM bronse og Ørjans NM gull

 

Det var ingen som så innkomsten på lørdagens individuelle 3km menn senior under helgens NM i terrengløp som var i tvil. Ørjan Grønnevigs bronse og første NM medalje skulle han ha beholdt alene. Selvfølgelig unner vi annen løper å dele en NM medalje med Ørjan, men all friidrettsekspertise inklusiv løperen selv Audun Nordtveit fra Tjalve ble svært overrasket da han ble ropt opp på pallen sammen med Ørjan

Ikke målfoto, ingen måldommer

Tidtakerbrikka som arrangørene denne gang hektet til den ene foten gav raske resultatlister og premieutdeling med stil etter tidsskjema, men det er første gang at bakerste fot over målstreken bestemmer hvem som skal være nummer 3 og 4 i et NM i friidrett

Når dette nevnt ble helgen forøvrig bare helt strålende for dyktige arrangører i Modum Friidrett

En liten morsomhet for å myke opp stemningen tidlig morgen dagen derpå:

Da GTI sitt støtteapparat etter noen mils kjøring fra Modum mot Gardermoen etterhvert fant Ørjans bronsemedalje på gulvet og vi spør Ørjan skal du ikke ha NM medaljen din, så svarer Ørjan «jeg samler bare på på gull medaljer»

Da Ørjan etter sitt oppvisningsløp lørdag fikk tilliten fra kretslagets lagledelse om han kunne tenke seg å løpe den lengste etappen 4km på 1.laget til Rogaland søndag, smilte han nesten helt rundt. For en tillitserklæring!!!

Alle kjenner vi til Bjørnar Ustad Kristensen sine meritter på 3000m hinder, og på spørsmål fra NM speaker svarte Bjørnar at han nå følte seg sterkere enn noen gang. Samme uttalelse hørte vi fra Thomas Solberg Eide – Odda væringen som løper for Haugesund – som sier i sitt seiersintervju etter individuelt NM gull på 2km i juniorklassen at hvorfor han iår kjenner seg sterkere, er at han kuttet ut alle konkurransene også med ski på bena og nå var mer fokusert på friidrett.

Dermed fikk Rogaland opp et tilnærmet uimotståelig 1.lag til stafetten søndag. Skjalgs Asle Tjelta gjør karrierens sterkeste terreng NM, med 6.plass i den individuelle 3km, han er i mål foran Kjetil Foss Angeltvedt som har vist god form på forsesongen, nær 2 sekunder foran Øystein Sylta tidligere norsk mester i terrengløp og dessuten har 2 sølv i Nordisk, og Asle er 14,5 sekund foran Morten Velde som ifjor tok NM sølv på samme terreng NM, foran blant andre Bjørnar Ustad Kristensen og Daabaya Badhaso. Selv dette holdt ikke til plass på 1.laget, og hva så med 2.laget til Rogaland – kunne også 2.laget blande seg i medaljestriden?

Filip Ingebrigtsen fra Sandnes skulle ha 3.etappe (2km) på 2.laget, etter sterk løping også han på lørdag. Filip holdt imponerende følge med råsterke Thomas Solberg Eide i den individuelle 2km lørdag helt frem til spurten startet på tartandekke. Hele Rogaland strålte da Filip overraskende fosset inn til klar sølvmedalje i juniorklassen.

Og hvem fulgte på 3dje plass her? Se det – ingen hvem som helst dette heller. Ferdinand Kvan Edman fra Sturla løp i desember inn til 27.plass under EM i terrengløp i Portugals juniorklasse. Ferdinand distanserte årets Nordiske terrengløpsmester i EM løpet, han løp også fra Ørjan Grønnevig, Ferdinand ble nest beste norske i EM etter Sondre Nordstad Moen (5.plass) med tidligere individuelt EM sølv i juniorklassen.

Hvordan kunne dette gå? GTI stilte med 2 deltakere under årets NM terrengløp, nå fikk de begge tillit av kretsens laguttakssjef – de skulle løpe stafettens lengste etappe 4km – et rævva løp av Ragnar eller Ørjan, så var det sulte løpere fra Oslo, Hordaland og Trøndelag klare til å ta revansj

1.etappe – 2km – Thomas Solberg Eide og Asle Rønning Tjelta skulle løpe for Rogaland

Thomas raskest fra start men så dro Asle i kjempeslag opp til et drepende tempo. Trøndelag hadde satt opp en av sine afrikanere på denne 1.etappen. Han sjokkerte alle eksperter med å løpe fra samtlige på 1.runden i den 1km lange løypa i den individuelle 3km lørdag. Og Oslo hadde valgt å sette sin sterkeste løper her. Hans Kristian Fløystad noterte ifjor 8.13.69 på 3000, men ble slått av Asle Tjelta med 1,2 sekund på 3km lørdag. Søndag slo Fløystad til med et kjempeløp, vekslet bare sekundet bak råsterke Thomas Eide som fikk 5,8 sekunder på Asle, en differanse han fikk gjennom sin alltid uimotståelige spurt. Men virkeklig bra levert igjen av begge «våre»

2.etappe – 4km – Ørjan Grønnevig på 1.lag og Ragnar Stølsmark på 2.lag

Ørjan gjorde bare kort prosess. Han er i en eventyrlig fremgang. Lørdag ble han slått av Sindre Buraas med 7 sekunder på 3km. En Sindre i kanon form. Under VM i terrengløp for noen uker siden ble Sindre «egentlig» beste Europeiske løper i seniorklassen. Med sin 26.plass var 2 afrikanske løpere med pass utstedet i hhv. Frankrike og Spania de eneste som løp fortere i Europa, hvor forøvrig Sondre Nordstad Moen fulgte på 27.plass like bak. Sondre som løp halvmaraton i Berlin sist helg, deltok ikke i NM

Og når så Ørjan sier etter stafetten at jeg tror nok løpet på søndag var mitt beste løp, er det ikke måte på hvor stolte vi er for å ha løper talent som dette i klubben

Og så handlet dette også om Ragnar Stølsmark.

Ikke jogger de ned slik som boka sier – våre gutter – men enda verre, de varmer heller ikke opp. Mens Bjørnar Ustad Kristensen er ute og finsjekker løypa 1,5 time før start, er i fint oppvarmingsdriv 30-40min før start, så tuller Ragnar noe med at «kor e do’en henne?» etter 3-4 minutters forsiktig oppvarming. Når Ragnar starter sin oppvarming er nesten alle andre løpere ferdig med oppvarmingen og går over til fasen hvor er mine piggsko, hvordan skal jeg få hodet mitt på rett plass, hvilken taktikk var det nå jeg skulle velge?

Nå vel, såvel lørdag som søndag løper Ragnar bare helt fantastisk. Søndag ble han fort innhentet av en annen løper uten norsk pass, men som har bodd lenge nok i Norge til å få løpe i et NM. Vi snakker om råsterke Emil Lerdahl som i november løp New York Marathon på 2.24 tallet og som Trøndelag hadde kommet til var deres sterkeste kort på nøkkel etappen. Emil fikk pinnen rundt 10 sekunder bak Ragnar men plukket opp Ragnar nesten umiddelbart fra start. Men, så bet Ragnar seg fast. Differansen 6 sek bak Trøndelag var konstant i mer enn 2/3 del av etappen. Da Filip Ingebrigtsen fikk pinnen på siste avgjørende 3.etappe var differansen 5,7 sekunder.

Vi sier utrolig bra igjen av Ragnar. Ifjor var persen til Ragnar på 3000m 9.03.64, søndag løp Ragnar 4km i stafetten 7/10 sekund raskere enn Ferdinand Kvan Edman som da som nevnt over, var nestbeste norske juniorløper under EM i terrengløp i Portugal i desember

Vi ble meget imponert over hvor taktisk klokt Filip Ingebrigtsen løp i lørdagens sterke junior felt. Når Filip gjentar bedriften også søndag. Når han rutinert ligger i rygg, ikke viser for noen hvor sterk han egentlig er, før spurten begynner så trodde vi dette var av gjort at han igjen spurtet ifra. Men oppover mot mål, ble han etter først å ligge på medaljeplass tatt igjen av Trøndelag, før vi igjen har en Ingebrigtsen i super klassen, han fikk kastet seg de nødvendige centimeter foran

Bronse til Rogaland i NM terrengstafett. Ikke til å tro.

Kunne ikke bare New York Marathon løper Jan Ove Ottesen i Kaizers bare skreket ut på forhånd, denne helgen var Rogaland bare best – enten vi «rulet» 9000-10.000 elleville i Oslo Spectrum lørdag kveld, eller vi måtte vente til sakene slik de egentlig forløp stod å lese dagen derpå

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close