GTI fra papirklubb til miljø klubb

Etter 3 år som rendyrket spisset eliteklubb på 90 tallet, ble GTI etter hvert mest en klubb for gode mosjonister og veteranutøvere i banefriidrett. I 2001 rykket GTI opp til Holmenkollstafettens elite klasse for kvinner senior og har siden deltatt hvert år som elitelag. Fra januar 2007 var en gruppe ungdommer i alderen 12-14 år med oss i 2 sesonger alle med flotte fremganger

Utover dette var det Vigdis Holst og Siv Rougier samt Ole Jørgen Nordhagen og super veteranene Tor Bøifot og Johannes Bårdsen som holdt liv i GTI via fast oppmøte på fellestreningen på Sola stadion    

Men, så begynte ting å skje

Først kom Bjørnar Heide, Thore Voll var innom av og til, men etter at Ragnar Stølsmark ble medlem og ble med på et av våre lag i Holmenkollstafetten, først da måtte vi starte tenke om igjen:

Kunne GTI igjen være en klubb for unge senior utøvere kvinner og menn?

Ragnar Stølsmark flyttet fra Vikedal til Sola for vel 3år siden. 22 år gammel skulle han videreutdanne seg på Universitetet. Som nesten alle unge gutter var han med på bygdas fotball lag som tenåring. En særdeles skoleflink ungdom med ambisjoner om karriere, syntes fotballen tok altfor lang tid, og som 80-90% av alle ungdommer som synes idrett er gøy frem til videregående, sluttet Ragnar med fotball, ja all idrett ble det slutt på.

Latmannsliv i flere år

Så fikk Ragnar øye på en fyr litt opp i årene som stadig tullet med å løpe tur, i perioder nesten daglig. Ikke et ord om hvorfor. Ragnar bare fant ut, la meg sjekke hva er det egentlig som skjer?

De få gangene i uka det ble løpt var noe helt spesielt. Ragnar var som slakt så å si når treningen var over. Vi har hørt om lignende historier om å trene veldig hardt de 3 gangene i uka hvor man trener også kan lede til god utvikling.

Etter hvert flere økter, Ragnars utvikling i GTI er det kun ham selv å takke, stålkontroll på alt han foretar seg i trening, skole eller jobb, og det funker. Artiklene om Ragnars mange utrolig flotte prestasjoner på idrettsbanen, har vært gjengitt på gti-stavanger.org. Sesongen 2010 avsluttet Ragnar med å vinne klasse menn senior i Firenze Marathon.

 Konkurranse sesongen 2011 innledet Ragnar med 4.plass i klasse menn senior i KM terrengløp. I NM terrengløp samme distanse 2010 tok Rogaland de 4 første plassene.  Under KM kunne trenere/ledere følge utviklingen underveis og etter en tradisjonell forsiktig åpning fra Ragnar, passerte han 1200m foran alle 3 mesterskapsløpere fra Sandnes som startet i klasse menn senior. Henrik Ingebrigtsen og Bjørnar Ustad Kristensen deltok ikke.   

Viktig for GTI sin økning i antall medlemmer siste 2år er at etter hvert kom også Rasmus med

Rasmus er tvillingbror med Ragnar og dem som er i trafikken i området Nesbuveien – Sandesletta vil nesten hver morgen mellom kl 0645-0700 se dem begge joggende rolig langs sykkelstien til jobb.

En meget travel hverdag lar seg kombinere med utmerket trening hvis man bare bestemmer seg

Da klubben hadde behov for å videreutvikle hjemmesiden til et mer tidsmessig spisende produkt var nok gjerne Rasmus den som med støtte fra Ragnar brukte svært mye av sin fritid til dette. I tillegg til dette ble GTI blant de første blant kretsens lokale klubber som aktivt tok i bruk video under løpene.

Mye tid medgikk til også å få redigert video opptak med lyd, slik at medlemmene og andre spesielt interesserte kunne høre løpernes umiddelbare kommentarer like etter passering mål. Med høyere ambisjoner også innen utdanning/jobb, skal klubben være brødrene Stølsmark svært takknemlig for all tid lagt ned for å glede aktive medlemmer i klubben med utvikling av hjemmesiden, samt også overfor deltakere i våre mosjonsløp     

Sammen med pliktoppfyllende Bjørnar som også alltid møtte på trening, har også Rasmus bidratt sterkt til at vi etter hvert øynet noe som lignet på en homogen yngre gruppe. Fordi, samtidig kom  Tom Erik og så kom Ørjan og Torger som åpnet døren for at ennå yngre fant sin plass i gruppa.

Rasmus er kanskje den mer klassiske GTI løper. Trener mye, men konkurrerer nesten aldri. Når løps arrangører greier å få litt høyde over sine arrangement slik som på hjemmebane hvert år 2.dag pinse i Ølmedalen rundt (7 km – 1300 deltakere). Som i Siddisløpet, Djupadalten eller i GTI sine egne gate løp, da er Rasmus med – fordi her er det mye folk, her er det gøy å delta.

Og selvfølgelig er Rasmus med i Holmenkollstafetten

Foreløpig har Ragnar vært den klart beste blant de 3 brødre Stølsmark, men Ragnar sier: ”ikkje tal om, eg greie ikkje ta Rasmus i nedover bakkene”. Kan det være noen tvil hvem som løper 8.etappe i Holmenkollstafetten på 1.laget?

Torger Stølsmark dro nesten et halvt år på eventyrreise i fjerne Østen etter ferdig legeutdannelse. Og gjett hvor mange timer etter tilbakekomst det tok før han ble lokket til en 800m på Sola stadion?

Uten å ha løpt overhodet på lang, lang tid – vi ble lettere sjokkert da vi fikk høre hva som var mulig å løpe på uten trening. Hvis noe heter talent eller medfødte anlegg så har nok alle 3 fått sine doser, kanskje eldste mann Torger fikk mest, å se han løpe er nesten som å ta i bruk uttrykket ”øye ble stort og vått”    

Nå har vi brukt opp nesten alle adjektiver på å skryte nok av Ragnar og Rasmus, men den som virkelig fikser opp for tiden i GTI, jo det er Torger Stølsmark

Da Lanzarote, Tenerife, Portugal, Italienske riviera, Marokko og Syd Afrika ble foreslått som oppfølger til neste felles treningsleir i GTI, var det Torger som kunne tilby ferdig pakke eksellent residens med egen privat hage og sol terrasse langs fjorden på den ene av palme øyene i Dubai. Det ble ualminnelig kjekt og det gikk greit også å trene

Mens guttene + Silje lå ute og slikket sol mellom øktene hvem var det som ansvarsfullt satt igjen alene inne i stua? Nesten 2 hele dager. Selvfølgelig, det var Torger Stølsmark.

 Han som fikk kjøpt inn video kamera til klubben. Han som satte foten ned og sa at dersom Stavanger Marathon skal bygges opp til noe skikkelig må vi ha en skikkelig egen hjemmeside for løpet.

Det er stor forskjell på Torger og mange øvrige GTI medlemmer som forteller om alt Einar kan gjøre i tillegg til, eller i stedet for hva han gjør fra før. Torger sier bare: La oss bare få det gjort, tar initiativ, legger ned hundrevis av timer med ”research” før han kommer til styret med en godt gjennomtenkt anbefaling.      

Stavanger Marathons nye internasjonale hjemmeside ble lansert på nett – den 11.02.11 – fra Dubai. Hva mer var naturlig enn at GTI spanderte Torger ut på middag på verdens eneste 7-stjerners hotell – på ”seglet” Dubai sitt velkjente landemerke.

For ett år siden så vi Torger på trening en gang 2.hver uke, men vi så han kunne løpe

Da vi på tirsdagstreningen i løps traséen til landets eldste terrengløp ”Mosvannsløpet” (nå dessverre lagt ned) løp hurtige drag på i underkant 800m, var det etter siste draget den tradisjonelle søsken kjærlighet som utspilte seg når Torger sier

” jeg var bare 1 sek bak” og Ragnar svarte

”ja men Einar tok jo tiden, han sa jo 2.04 på meg og 2.06 på deg”

”høyt 2.04 og lågt 2.06” siste kommentar,  alle smilte fornøyd, nedjogg neste

Det er løpermiljø i GTI – en stor takk til alle, men i dag en spesiell takk til brødrene Stølsmark

Og, som vi alltid sier:

Er man med i friidrett sitter man aldri på reserve benken       

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close