Egersund raskere enn Berlin?

Verdens kanskje tøffeste skirenn kan du lese om nederst, men først løping uten ski på bena

Bjarne Lyngnes – lokal sterk veteran løper som løper for Conoco Phillips – løp Egersund halvmaraton i mars på 1.19.47 i stedvis sterk vind men i behagelig kjølig temperatur. I Berlin sist helg løp Bjarne 11 sek saktere 1.19.58

Såvel Berlin, Egersund som løypa på Sola er kontrollmålt av autoriserte oppmålere. Egersund ligner en del på januar utgaven av halvmaratonløypa på Sola, veldig lett i starten, litt utfordrende midtveis men behagelig flatt eller nedoverbakke inn mot løpsavslutning. Dette er løypeprofiler som gir gode tider. Til og med om det blåser temmelig kraftig, kan tid bli ualminnelige gode. I tillegg til at det går nedover mot slutten, og at det er lange strekk rett frem som gjør at man kan holde en jevn god løpsrytme, så har vi mange ganger tidligere påpekt hvor mye lave temperaturer betyr for en god tid

Vi finner det samme i Den Haag hvor det ofte er kjølig og hvor man hvert år løper på oppsiktsvekkende gode tider

Løyperekorden i Berlin halvmaraton er på 58.56. Vinnertid iår 60.38. Det var vind, men hovedårsak til årets ikke altfor sterke tider skyldes formodentlig +24

Løpere fra Europa på 16. og 20.plass, fra USA på 17.plass mens alle øvrige blant de 20 beste var afrikanske løpere. Internasjonale gateløp med gode pengebonuser nærmest totaldomineres av det afrikanske kontinent og da med Kenya i særklasse i nær samtlige konkurranser

Med denne innledning har vi også fått frem hvor mye værforhold betyr for sterke idrettsprestasjoner så lenge vi snakker om individuelle utendørsidretter.

Dermed kan det også være at Sondre Nordstad Moen – vår nestbeste løper under årets VM i terrengløp – kan ha prestert riktig så bra i sin debut som halvmaraton løper da han tok en imponerende 16.plass og ble beste «ikke afrikanske» løper med tiden 1.04.05

Når så vi i tillegg er kjent med at Skjalgs Daabaya Badhaso nylig har dratt på 6 ukers høydeopphold «hjemme» i Etiopia, for å være best mulig rustet til Hamburg Maraton sent i mai måned, er det ikke måte på hvor spent vi er. Om vi i påvente av Urige Butas norske statsborgerskap istedet skal få en annen «Rogalandsløper» kvalifisert til neste større internasjonale mesterskap på maraton distansen. I et intervju med Aftenbladets papirutgave forteller Daabaya at han ikke synes kvalifiseringskravet er noen umulighet

Siste helgs meritter blant distansefolket var også gode prestasjoner i Sesilåmi. For å holde oss til GTI folket, viste meritter i Birken nylig at det går unna også på ski for bl.a. Gunnar Eiterjord, Lene, Elise og Wenche, noen av våre beste på maraton. Nå ser vi i avisen at også Anne Østbø Frafjord såvisst kan mer enn å løpe med sko på bena. Like bak Lene i mål på Sinnes. Vi ser også Britt Heskestad på res.lista med et godt løp, vi ser Olav Hagland, Martin Svangtun, Ivar Kloster, Vidar Gunnarsson og ganske høyt oppe på listene skadeforfulgte Tom Erik Halvorsen med anstendig tid og plassering i en av de yngste klassene 30+.

Men skiløperen i GTI er vel  etter det vi ser ved 1.øyekast på herresiden Gunnar Eiterjord i klasse 45-49. Kondisjon til tusen med tidligere 1.10 på halvmaraton. Så da er det raskt av med skia, for nå venter testløp før Holmenkollstafetten, verken Birken, Sesilåmi eller Siddisløpet sier noe om hvem som løper raskest fra Bislett og opp Norabakken. Eller fra Vinderen stasjon til Slemdal – etappen som i 30år var 5.etappe i Holmenkollstafetten, men som de siste 5-6år nå er stafettens 6. og den etappe hvor vi finner flest gode skiløpere 

Men, var nå egentlig Birken eller Sesilåmi noen styrkeprøve? Tja å klatre 800 høydemeter som i Sesilåmi er nok til at mange sier aldri mer. Men hva med å klatre 2000 høydemeter?

Norefjell rennet som også gikk denne helgen blir av noen betegnet som verdens hardeste skiløp. Overkommelig selv med 74km når man er godt trent, men når det meldes om sugende føre har selv verdens beste langdistanseløpere på ski ufattelige problemer med å i det hele tatt komme til mål. Jørgen Brinch kom til mål, ble denne gang nr 3 i eliteklassen med tiden 3.51.32.4.

Og så – en sensasjon: GTI løper Gjermund Hellerud tok en glimrende 2.plass i klasse 40-49 bare vel 58 min bak Brinch og en annen størrelse Anders Sødergren som kom inn bare 3 sek etter Brinch 

Vi leser og hører fra diverse kilder at nær halvparten av antall startende måtte bryte i denne ene av sesongens 7 internasjonale skiklassikere. Med 8 nasjoner som fikk se løpet i direkte sending på TV, er løpet like godt spredt som VM i Oslo.

Og her var vi med – muligens ikke på TV – men vi var der med enda en av våre djevelsk sterke kondisjonshelter: John Nicolaisen – etter å ha smurt om 2 ganger etter «galematias» av noen utforkjøringer John er velberget i mål – i kategorien «aldri mer» – på tiden 6.20.37.5

Det er ved sånne anledninger det er bra at begge våre 2 i lang tid har gjennomført minst 1 tøff treningsøkt daglig

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close