Maraton – rundt omkring

 

Barcelona som mange holder som sin favorittby å reise til arrangerer sitt maraton for 33.gang. Ved løpets 12000 m2 utstillingsareal er det iår 105 stands. Inkludert deltakere hvor utenlandsandelen iår utgjør 43,5% venter arrangøren 40.000 bedsøkende til sin Expo Sports Conference.

Mens Barcelona er med og innleder maratonsesongen i passe kjølig temperatur er Firenze Marathon blant dem helt på tampen og hvor det er passe avkjølt. Firenze som i 2010 gikk siste helg i november er blant de mer lettløpte og i likhet med Barcelona et alternativ hvor man i tillegg kan boltre seg i en spennende by. Mange GTI løpere har bestemt seg for at Firenze blir høstens store maraton mål

London meldte timene før start i 2010 om 37527 deltakere, og dermed størst i Europa alt etter hvordan deltakerantall publiseres. Sist vi var i Berlin kunne vi lese fra lokalavisen at 60.000 deltok, men her inngår løp over 2 dager, løp pr rullestol, rulleskøyter etc.

Eindhoven Marathon ble i 2009 rangert som Europas 7.mest lettløpte maraton trasé etter 2.07.01 i vinnertid. Ifjor løp man også fort her 2.07.38 i vinnertid er bra med +15 og bare 160.000 tilskuere

Ikke alle arrangører greier å håndtere den for tiden enorme interesse for å delta i alle mulige maratonløp. Og som i Stavanger er det noen steder viktigere at biler får sin selvfølgelige prioritet, enn at atleter i alle mulige varianter sprer om seg av idrettsglede tett på i et bysentrum.

Khon Kaen Maraton i Thailand har start kl 04.15 om morgen slik at løpets 40.000 deltakere kan få lov å låne byen litt før bilistene blåser byen full av eksos. Og under fjorårets løp greidde man registrere 669 på maraton, 642 på halvmaraton, 3016 på klassikerdistansen 11,55km mens en 4,5km visstnok skulle ha samlet 30.000 deltakere

Rotterdam Maraton er en tidligere verdensrekord arena for maraton, og det løpes fort her hvert eneste år, selv om det med beliggenhet ved havet som oftest blåser her. I 2009 toppet Rotterdam oversikten over Europas raskeste med 2.04.27 som vinnertid i herreklassen og 2.04.48 ifjor på den Kenyanske vinneren Patrick Makau er verdens gjennom alle tider 4.beste maratonløp.

Rotterdam Maraton var også arenaen hvor Terje Aggvin – også han en blant våre toppløpere som selv sier han ikke trener noe særlig – ifjor løp på 2.25.18. Vi tilføyer gjerne når vi først er i farten at 2 av våre sist innmeldte i GTI (som begge deltok under rekordfremmøte torsdag) også løp i Rotterdam ifjor – Erlend Engum 3.21.33 og Siv Hilde Houmb 4.20.03

London må vi selvfølgelig ha med til sammenligning 2.05.10 (2009) og 2.05.19 (2010) var vinnertidene i herreklassen

Berlin som innehaver av verdens raskeste tid er eneste record track hvor det er løpt på 2.03 tallet noterte kun 2.06.08 i 2009 og 2.05.08 i 2010

Paris med start på Champs Elysses 30815 påmeldte i 2010 og en lettløpt trasé venter noen GTI løpere som skal delta her iår. Men enten man er i verdenstoppen – vinnertider Paris 2.05.47 (2009) og 2.06.40 (2010) – eller man er blant oss alminneligheter er det mange faktorer som må stemme samme dag for å oppnå det helt store

Amsterdam Maraton er absolutt blant verdens raskeste, også blant dem som øker mest. Av antall fullførende ifjor 23846 løp 7880 maraton og det var her GTI løper Wenche Lægraid Kvæven ble klassevinner med 2.52.52. Vinnertid 2.05.44, temperatur var +6. Fort også året før, vinnertid menn 2.06.18

Wien Maraton som ifjor gikk den 18.april samlet intet mindre enn 32.940 påmeldte. Gunnar Eiterjord som sterkt aspirer til plass på 1.lag GTI under Holmenkollstafetten ble her beste norske løper, og under slettes ikke optimale forhold tok Gunnar seg inn til 2.47.13 og 10.plass i M45.

Gøteborgsvarvet – uten at vi vet dette med sikkerhet – er iferd med å bli verdens største halvmaratonløp. Sjelden får vi anledning være med da datoen som oftest kolliderer enten med Holmenkollstafetten, 17.mai eller København Maraton. Det eiendommelige med Gøteborg er da at byens helmaraton kun samlet 306 deltakere ifjor hvorav 1 norsk. Men selv om svenskene lett lar seg provosere av skisirkusets store mediaguru Petter Northug, å arrangere løp det er noe svenskene kan!

Selv om det også er et maratonløp i Dubai, det er svenskene som mange vil mene har verdens vakreste maratonløp, og da er vi ved Stockholm Maraton.

Stockholm hadde 14681 fullførende i 2010. København som neststørst i Norden er oppført med 9141 fullførende, Helsinki 5095 (4881), Oslo 1613 og Reykjavik 563.

Når vi har fått med oss at det allerede er 4000 påmeldte til Oslo Maraton 2011, men at det ifjor var over 16000 påmeldte, må vi ha klart for oss at arrangørenes iver til å fortelle om høye tall må taes med en klype salt. Høyeste tall inkluderer ikke publikum, men alle løp samlet, og for dem som skal selge er det alltid mest gøy å vise til tall for antall påmeldte

Hamburg Maraton går iår en måned senere enn vanlig pga påsken. Det var her vi fikk meldingen på vår vei til start av Siddisløpet ifjor at Haugesunds Urige Buta hadde løpt på sensasjonelle 2.09.27 og en oppsiktsvekkende 2.plass bare 5 sek fra seier. Hamburg er et herlig løp i en herlig by.

Kalle Glomsaker fra Mandal kjører buss hvert år til Hamburg, han er en av veldig få som har deltatt alle de 25 ganger løpet er arrangert, og som tidligere habil løper godt ned på 2.30 tallet, er nok vår venn Kalle ihvertfall blant dem som vi trygt kan si ikke rekker å trene altfor mye, Kalles vinnertid ifjor var 5.52.18

Hemmeligheten med å kunne løpe i mange år og derved mange maraton er å bare løpe sakte nok. Dette sier en kar fra Belgia som i 2009 forsøkte bli registrert som en av heltene i Guinnes World Record magasin. Det gikk ikke, etter sitt 18.løp på 18 dager måtte han stanse pga en skade i leggen, men året etter gikk det

Stefaan Engels, Belgia fullførte ifjor 49 år gammel sitt 365.maraton på 365 dager. Hans raskeste gikk på 2.56 mens snittet lå på 4.00 står å lese i en av uttallige artikler om maraton på Kondis.no. Enda kjekkere er å holde i papirutgaven av Kondis som kommer ut hver måned og som forteller om utrolige reiseopplevelser fra bladets egne lesere eller av Kondis redaksjonens svært så oppegående våkne journaliststab. Om vi blar litt gjennom artiklene, finner vi også at

Trondheim Maraton i 2010 hadde 73 fullførende på maraton og 220 på halvmaraton. Disse tall gir en deltakerøkning på 80% fra året før. Noen bedre?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close