Solastranden: 12 dager igjen

Målet om å komme under 2 timer på halvmaraton vil for noen være en barriere. Henning har klart det hver gang han har løpt på Sola.

Det er bare egen situasjon man kan få gjort noe med, også de 2 rundene rundt flyplassen samler nå deltakere hvor tider oppover mot 2 1/2 time ikke er uvanlig. Et mål foran årets løp vil kunne være å toppe listen over dem med størst fremgang fra et tidligere år i samme løype.

Og i årets trasé er vi tilbake hvor det faktisk er mulig å løpe betydelig raskere enn i NM løypa, hvor start og mål var oppe ved høydedraget Sola sentrum. Løperne følger 29.januar ruta hvor man starter 23 moh ved Sola Kirke, og ender opp med mål så få høydemeter over havet som det er mulig å finne, på sykkelstien like ved flymuseet innerst i Hafrsfjord, eller helt nord på flyplassen. Dette betyr at når den vanskelige siste 1/3 del av et løp skal påbegynnes, og man noen ganger føler seg temmelig tom for krefter, da er det at man i Sola løypa kun har flatt eller nedoverbakke fra Stangelandshøyden og tilbake til flyplassen.

At det er løpt ufattelig fort i denne løypa også blant eliteløpere (løpere fra landets beste friidrettsklubb Tjalve har i denne løypa perset med 2-3 minutter), er dette ikke fordi man muligens føler å ha hatt  medvind hele runden rundt flyplassen. For løpere på dette nivå handler det mer om å finne løyper som i størst mulig utstrekning går rett frem slik at man kan løpe avspent, slippe å senke farten og skyte fart påny som følge av krappe svinger.

At også mosjonsløpere får gode tider på Sola skyldes heller ikke muligheten at løypa har vært for kort. Autoriserte oppmålere (NFIF/Kondis) har godkjent korrekt distanse (21.097,5m), en måling som det forøvrig tar fra 10 til nærmere 50 timer å utføre hver gang trafikkale forhold gjør at løyper må legges om, avhengig av om løypelengder skal avstemmes mot flere distanser (Stavanger Maraton). Det kan her tilføyes at målinger med GPS ofte avviker fra de internasjonalt godkjente målemetoder, og kjøper man seg en rimelig km måler på sykkelbutikken er det nærmest garantert at denne viser feil distanse. Et avvik ca 25m for kort distanse pr km er ikke uvanlig. På et halvmaraton utgjør dette en halv km eller 2-3 minutter tidsforskjell feil tid. Og dette er da grunnen til at når erfarne løpsarrangører hører at en løype er kontrollmålt, så kommer alltid tilleggsspørsmålet, hvordan er kontrollmålingen foretatt.      

Henning Verstegen er en blant mange mosjonsløpere som har funnet flyten, og som forhåpentligvis føler glede av å være med i Solastranden halvmaraton, dette første av GTI sine 3 halvmaraton løp hvert år, og som gir premie dersom man fullfører alle. Henning startet med 1.58.59, fulgte opp et annet år med 1.56.14 og etter det vi finner på listene har han foreløpig stoppet på 1.51.42

Vi har plukket tilfeldig noen tider blant tidligere deltakere fra den kategori løpere som er helt avgjørende for hvorvidt deltakelse i norske maraton og halvmaraton løp kan nærme seg svenske tilstander, hvor det i f.eks. Gøteborgsvarvet – et halvmaraton i mai – er mer enn 40.000 deltakere.  

Imorgen, 11 dager før løpet vil vi offentliggjøre noen som kanskje, dersom litt ekstra tålmodighet i treningen er lagt ned siden sist – vil overgå seg selv og sette ny personlig rekord på halvmaraton

obs

det er påmelding til løpet på løpsdagen fra kl 1200 på Sola Strandhotell. Hotellet ligger ca. 1km fra startstedet og vel 2km fra målstrek 

  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close