Holmenkollstafetten: 30.000 løpere

Vi satser på at lange hengslete «Jays» Ndure denne gang får «hjemmebane fordel, får løpe i bane 6 eller 7 og dermed mulighet til å smadre norsk rekord på 200m. Men hva vil verdens i særklasse best betalte friidrettsutøver greie når han en sen sommerkveld inntar «World track arena» Bislett i et VM år? Billetter til årets Exxon Mobil Bislett Games er nettopp lagt ut for salg

Når vi selv skal løpe våre runder på Bislett, går det litt saktere, det er gratis og solen skinner – og vi er blant de lag i Holmenkollstafetten som går ut på lørdagens aller første startskudd når 20 flotte jenter drar seg elegant nedover langs Store Stå for å finne sin posisjon inn mot «200m svingen»

I 2006 og 2007 løp Lene Rørvik denne 1.etappen helt fortryllende godt, og kunne ikke tro det var mulig å løpe 1200m så fort.

I 2008 og 2009 var Nina Kristin Holta GTIs startkvinne. Det er enorm prestisje å henge med når Bislett speakeren kommenterer hele løpsutviklingen, vi husker ennå speakers kommentar om vi gikk enda noen år tilbake: «det er fortsatt GT International i tet». Nettopp derfor, de er bleke som lik før start de stakkars jentene som skal innlede showet, selvom dette er verken VM eller OL, det bare virker sånn. Nina Kristin løp også aldeles strålende for laget, 3.50 eller bedre begge årene og fin kontakt med eliteklassens fremste 1/3 del.

Nå som billetter er forhåndsreservert til 5 lag, og nå som også 5 lag er påmeldt fra GTI, er det bare å melde seg interessert. Vi skal gjennomføre 75 etapper. Et lite magnet felt inne i stafettpinnen gjør det mulig å få etappetider, og med den enorme pågang av nye medlemmer i GTI, vil vi ikke bli forundret om GTI løperne fikser ny klubbrekord på nær samtlige etapper i samtlige klasser

Når det er de korteste etappene det er vanskeligst å plukke folk til, fordi det er på de korteste etappene lagene i våre klasser normalt fordeler sine folk man ikke kjenner til fartspotensiale til, da vil våre lags 2011 plassering avgjøres av hvor mange som tar turen innom våre fellestreninger, for å få med seg den myke tålmodige versjonen av det å komme i riktig konkurranse form til riktig tid.

Hvis vi forutsetter at hensikten med å trene er å bli bedre, hjelper det godt å vite at å trene fart også gir bra utbytte på et halvmaraton. Men verden er ikke så enkel. Å trene på hva man har gjort i 10-15år før, og likevel være på stedet hvil, er gjerne hva man foretrekker. 6 av de 15 etappene (de etapper som har mest å si for plasseringen) utgjør kun 5% av distansen på et halvmaraton. Det er 3 etapper på rundt 600m. Senior løpere og veteraner/mosjonister som utgjør tyngden av stafettens iår antagelig 30.000 deltakere, løper «aldri» en 600m på et stevne. 600m er kun for unge jenter og gutter. Men, da løper de vel 800m da? Ja, gid om det var så vel!

I årene da GTIs kvinner elite var klubbens største stolthet, var kretsens 800m statistikk nærmest kjemisk renset for kvinnelige 800m tider, ihvertfall fra GTI løpere. Det er først siste 2år – når vi selv tillater oss å ta noe av æren for at det ble slik – at vi ser at det renner på med 800m tider også om man er over 16år.

Og hvem forresten tok KM sølv menn senior på 800m i 2010? Jo, en ny helt ukjent løper for kretsens friidrettsfamilie – Tore Olav Kristiansen (34) fra GTI. Hvis noen tørr å møte ham i dueller på Høyskolens flotte nye treningssenter i Ullandhaugskråningen, sier vi bare lykke til. I NM innendørs roing var det kun en utøver fra hele kloden som banket Tore Olav, han heter Olaf Tufte og har OL gull i samme øvelse, da med båt og vann under seg.   

Friidretten har hatt mange stjerner som forut for friidrett gjorde det bra på vannet eller i vannet. Dem som nitidig leser GTIs nettside artikler vil vite at vi bl.a. snakker om Wenche fra Kristiansand nå Sirdal, men lengre tilbake vil noen huske Christin og Maiken Sørum, hvor førstnevnte rett etter hun steg opp av vannet løp 3000m på 9.00 og tok sølv i junior VM. Tvillingsøster Maiken løper fortsatt og leverte et tålig respektabelt helmaraton i høst.

Men hvor var vi?

10.etappe (den lengste) i Holmenkollstafetten vil iår endres. Det er ikke bare i Stavanger at det skal bygges nye kryss, nye vei parseller. Iår skal traséen inn mot Frognerparken følge en parsell paralellt med Ringveien, før den svinger under veien og til veksling høyere opp i parken. Ny etappelengde blir 2800 mot tidligere 2480m. Derved blir også neste etappe endret, start lengre oppe i parken, derved

11.etappe endres fra 1220 til 1520m

36.840 deltok i Holmenkollstafetten i 1993, i 2005 deltok 778 lag. Ifjor noterte så arrangør Tjalve joggebølgens nye fremmarsj med 1890 påmeldte lag, og tendens for påmeldinger pr 1.uka i 2011 er så bra at det høyst sannsynlig vil være mer enn 30.000 etappetider å sortere innen vi inntar banketten lørdag aften. 

Årene før/etter årtusen skifte stilte Statoil, Stavanger lag i menn bedrift som noterte tider langt ned mot 51.00, tider som ville gitt dem plassering midt på treet i eliteklassen. Selv om hærværende presse unnlot å nevne slike overdådige idrettsprestasjoner med et eneste ord utover «copy paste» av resultatlista, var det nettopp disse prestasjoner som ledet til at en del bedriftsledere merket seg den prestisjen det er å vinne bedriftsklassen i Holmenkollstafetten . Man satte alle kluter til, og uten minste hensyn til at konkurranse idrett har sine regler å følge, fikk bedriftsklassen etterhvert så mange hokuspokus lag, at bedrifter hvor ærlighet og etiske retningslinjer alltid skal følges til punkt og prikke, mistet en smule interesse.

Mens Statoil Stavanger i kvinner bedrift tok en flott 3.plass, for bare få år siden, så vi ifjor at Statoil Stavanger ikke stilte med lag i bedriftsklassen verken for kvinner eller menn. Og som Tom Hilde uttalte: driver man med tull og tøys får man i det minste langt mer presseoppslag enn å hevde seg i hopp – en av landets nasjonalidretter.

Holmenkollstafetten tilbyr iår deltakelse i 26 klasser mot 25 ifjor. I klasse A1 mix bedrift/mosjon flest menn deltok mer enn 900 lag

A2 mix klasse med flertall kvinner ble laget «Optimistine» nr 355 med tiden 1.42.47. I samme klasse kapret laget «Aktiv på Dagtid Jæren» 359.plass med tiden 2.01.38. Hvis dette lag var blant dem som løp ut på siste start like etter kl 17, kan vi skjønne hvorfor arrangøren iår vurderer å starte tidligere på ettermiddagen – 1 eller 1/2 time tidligere enn de seneste år (kl 1500).

GTI sine mål vil være at 2.laget menn senior skal løpe fortere enn 1.laget menn senior greidde i såvel 2008 (57.32) som i 2009 (58.51) – men da blir det full skjerpings og masse testløp for å komme på laget. Å løpe en god maraton, et halvmaraton eller et Siddisløp er ingen pekepinn på hva man duger til på en 600m

På vårt 1.lag kvinner vil gjennomsnittsalderen falle dramatisk, idet mange veteraner – slik det ser ut idag – vil miste plassen til nye fremadstormende unge damer….som kommer på trening

Og den veteranløper i hele Norge uansett kvinner og menn som med sitt fjorårs resultat oppnådde høyeste poengscore på den ferskest tilgjengelige WAVA tabell, Bjørg Hagen, er blant dem som allerede har sikret seg rimelig flybillett til Oslo…for å løpe på et av våre 3 lag hvor kvinnelige løpere deltar  

Så fikk vi med oss at Skjalgs herrelag var kun 40 sek for sent i mål til å vinne hele greia, menn elite – en super prestasjon av Skjalg. Også særdeles imponerende at i tillegg til flott løping i juniorklassen av Skjalg jentene tok de jammen 3.plass i kvinner senior. Hurra!

Men, hvor ble det av Sandnes? Jentene har ikke vært med der på nesten 50år, eller kanskje litt mindre. Og, var det noen som mente at friidrettsbyen i Rogaland het Haugesund? ja vel, da får Haugesund også jammen se til å stille, hører dere Haugesund, vi er klar til å ta dere, men da får dere stille, slik som oss, med dem dere har….

 

 

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close