Firenze: Ragnars kjempeløp

Det finnes ikke tabeller som omregner tider oppnådd i antatt lettløpte traséer, og tider oppnådd i tyngre parseller eller under løp hvor værforhold har vært vanskelige, slik årets Firenze maraton utviklet seg til. Det er også alminnelig skikk og bruk i idrett, at hvis og men ikke telles opp etter kampslutt, at man istedet sier slik ble det idag, så ser vi frem til neste mulighet byr seg.

Likevel, i en målbar idrett som friidrett har motvind eller andre ekstreme forhold en helt annen betydning for resultat enn i f.eks. fotball. Om Firenze går for å være en av Europas vakreste byer, hjelper dette ikke noe særlig, når resepsjonist på hotellet forteller om +3 ved start, og ikke bare regnværet skulle tilta, men enda verre også vinden skulle øke til 10 m/sek innen vi var i mål.

Våre første meldinger søndag fra Firenze meldte om at tetfeltet holdt en fart på 3.01 pr km opp til 15km. Med like mye rett frem løype og like lite motvind, skulle sluttid vært 2.07.17 med samme jevne fart helt til mål.

Aredo Tolesa Tadese fra Etiopia som vant årets Firenze Marathon, løp Houston Marathon i januar iår på 2.07.37. Hans tid i Firenze ble 5.03 min svakere.

Vi traff Kalle Jensen fra Stavanger etter løpet, han var godt herdet fra regnvær og motvind også i Stavanger Maraton og løp Firenze på 2.49. «Jeg ble helt stiv i lårene av kulde i motvinden» sa Kalle. Vel vel, man kan stivne også uten motvind i et maratonløp…

Ragnar legger opp sine maratonløp på en fornuftig måte. Bruker klokka aktivt til å styre riktig tempo. I nær alle årets konkurranser har løpenes siste 1/4 del vært Ragnars styrke. Så også denne gang. Etter 33km begynte Ragnar å kjøre, startet opphentingen fremover i køen. Blant disse lå 2 kvinnelige løpere foran. Like etter 36km tok han igjen en av kontraktsløperne fra Kenya, og ble særdeles inspirert av dette. Bare for noe senere å oppdage at i en av løpets smalere gater, ble det umulig å komme rundt, da arrangørene stengte veien pga ambulanse utrykking, sekunder raste, og vips så var Kenyaneren tilbake.

Vi har ingen aning, om antall minutter å trekke fra på Ragnars tid, om vi skulle sammenlignet hva hans prestasjon søndag var verdt under ideelle forhold og uten å bli hindret i starten samt av ambulanse senere. 5 minutter slik løpets vinner opplevet, er formodentlig for mye, men om vi valgte trekke fra 4 min, er vi ved tiden 2.28.07

I såfall har Ragnar (ref Norgesstatistikk ajourført pr 30.11. www.kondis.no – og frem til de 3 foran ham eventuelt får norsk statsborgerskap) – levert landets nestbeste maratonløp i 2010!!!! De 2 nærmeste er Terje Aggvin med 2.25.18 i Rotterdam, samt Andreas Høye som løp på 2.29.24 som NM gull vinner på maraton i Oslo 

60 mann startet i eliteklassen, ikke flere enn at de kunne løpe/holde varmen/bevege seg før start. Med 2.33.50 i Stavanger fikk ikke Ragnar komme innenfor proffenes rekker. Øvrige hvorav mange habile løpere havnet i «dødens posisjon» herunder bak tullballer med plan om 4 timer eller mer i sluttid, men som tuller seg i veien for dem som løper når de løper. Så, stå rett opp/ned stuet sammen i startpulje fra 2.30-3.00 i sluttid. 30 minutter før start må man innfinne seg, finne en gunstig startposisjon. Stående i styrtregn og + 3 grader ikke spesielt inspirerende, og bedre ble det ikke av at starten uanmeldt ble utsatt med nesten 20 minutter.

Ragnar tok ut alt. Brukte 2.32.07 på 42.195m, mens den 700m lange siste etappe tilbake til hotellet, uten noen hindring gikk saktere, det tok ham 2 timer å krype tilbake til hotellet. Det koster å være kar  

Men, alt glemt – humøret var helt på topp da vi etterhvert fikk tak i resultatlista, Ragnar glimret med 1.plass, klassevinner menn senior under 35år, sms tikket inn fra arrangør «du må stille på banketten for å motta din 1.premie»

                     

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close