Ørjan til terreng-EM i Portugal

 

 

Ørjan Grønnevig sin sølvmedalje under helgens NM terrengløp på Lillehammer gir ham høyst sannsynlig plass på Norges lag under EM terrengløp i Albufeira, Portugal den 12.desember.

Før avreise holdt vi Stords Harald Kårbø som gull favoritt i juniorklassen, med Thomas Solberg Eide fra Haugesund og Ahmad Muktar Adam fra Sandnes som outsidere. Ahmad etter sitt sterke løp under 10.000m i NM, Kårbø og Eide som rutinerte terrengløpere, bl.a. med gode prestasjoner som norske deltakere under terrengløp EM i Dublin i fjor

Like før NM forteller NFIF i et rundskriv at man også i år vil satse på lag i så vel junior 19, U-22 som senior. NM på Lillehammer og Nordisk mesterskap i Trondheim 24.oktober samt den rekordraske 10km i Hytteplanmila (kontrollmålt) helgen før, vil vektlegges når uttak skal gjøres 30.oktober

Sondre Nordstad Moen (4.plass) Lars Erik Malde (10.plass) og Henrik Ingebrigtsen (12.plass) yppet seg under terreng EM i Dublin i fjor, et mesterskap der årets NM gull vinner Kårbø ble 4.beste norske på 51.plass

”Neste gang tar jeg ham” sier en optimistisk Ørjan til hjemmesiden etter løpet på lørdag. Ja, hva skal man tro? Det har vært en helt utrolig sesong for Ørjan i hans første år med friidrett. Det startet med NM gull U-22 på halvmaraton i mai. Så startet banesesongen.

Med sin sisterunde på 5000m da han tok NM gull på Askøy 6.august viste Ørjan uvanlig spurtstyrke

I Nordisk juniorlandskamp på Island 28.august parkerte Ørjan sin finske motstander på 5000 – igjen med en uimotståelig oppløpsside, og tok sølv. Finnen hadde nær 40 sekunder bedre pers på 5000

Når enkelte medier fikk det til at Ørjan denne gang ble fraløpt i spurten, er dette en smule feil info som provoserer nettredaktør til en kommentar.

Ørjan skulle kanskje hatt sitt 3.NM gull lørdag, men omstendigheter ville det annerledes.

Løypa var lik for alle, og det er opp til løperne å gjøre seg kjent med en løypetrasé som kunne være avgjørende for en eventuell medaljekamp. Men noen spark til arrangøren herved om at informasjon og forberedelser kan bli bedre.

Det holder ikke at en NM innbydelse med dagens teknologi ikke legges ut på nett, ikke hos arrangør, men enda verre – ei heller på Norges Friidrettsforbunds nettside. Spesielt interesserte kunne finne tilgang til begrenset (og feilaktig) NM info via Birken sin hjemmeside

Deltakere/lag som bor lengre unna enn en kort biltur fra sitt hjemsted, har behov for å planlegge en reise. Det handler om klubbøkonomi når et lag skal ta stilling til å være borte 3 dager, 2 eller 1 dag. Skal man rekke hjem med fly en lørdag, er det avgjørende for en reiseplan, at tidsskjema legges ut og helst innen en tid hvor det ennå er mulig å reise rimelig.

Klasseinndeling presentert for friidretts Norge, var ikke i henhold til minstekrav til NM arrangør

Løypa ble ikke – innen rimelig tid – lagt ut på nett. Fjorårets løype virket paddeflat, rask med grus underlag. Noe spesielt med årets løype?

Kun dager før mesterskapet fikk lagene tilgang til løypa, underlag ikke beskrevet. Men, viktigere når en løype vises 1200 fot over bakken, er man avhengig av å se løypa i profil. På henvendelse hvorvidt det var flatt eller bakker, var svaret at alt er relativt, men bakke hvor det tok 1,50min å løpe opp.

Etter at NM var over uttalte løpere/ledere at løypeprofilen var den tøffeste på vel 20år i et NM.

Men til det viktige – vi liker det dårlig når en av våre kan ha gått glipp av sitt 3.NM gull som følge av et passe tåpelig anlagt oppløp.

Et eksperiment, men jeg tror ikke vi gjentar det, uttalte primus motor i NM til Aftenposten etter at de 200 NM deltakere måtte gjennom deler av trasé også benyttet av 10.000 løpere tidligere på dagen

Vi er selv NM arrangør. Det er forbundet med prestisje å bli norsk mester i friidrett. Hvorvidt det å delta i mosjonsløp er avgjørende og veldig lang tid i forkant få se en løype i profil vet vi ikke, men til et norsk mesterskap i terrengløp skal løypeprofil være obligatorisk. Den skal legges ut i god tid, slik at det for deltakere er mulig å forberede seg til mesterskapet.

Det er ikke unormalt at løpere er nærmest i svime når spurt starter i et langdistanseløp på høyt nivå. Vi har sett flere eks på at løpere løper rett frem mot mål, såfremt ikke en fysisk sperre er satt opp.

Vi vil si det er en parodi av et oppløp, når man 150m før mål legger inn en 180 grader sving, uten at det er fysisk stengt rett frem. Om man løper i svime, om man i det hele tatt ser hvorvidt det er en vakt som anviser ny løps retning, vi vet ikke dette. Men det er uheldig at en medaljekamp avgjøres ved at en av løperne som suser rett frem mot mål, må stoppe helt opp for så å snu, og deretter ta opp kampen på ny.

Vi vil gratulere Harald Kårbø med en flott prestasjon, vi ønsker ikke ta glansen fra hans NM gull. Han var favoritt og en verdig vinner. Men til neste gang vil vi minne så vel Norges Friidrettsforbund som skal ha sine ute hos arrangør for teknisk godkjenning av løype men også til arrangør, at det faktisk er forskjell på slalåm og friidrett, hvor i hvert fall en oppløpsside må gå rett frem

Hvorvidt denne krøkkete trasé ble avgjørende for noen av de 3 involverte også i senior klassen, vet vi ikke men registrerer at Daabaya Badhaso som ledet oppløpet, var 9/10 sek bak NM gull vinner Sindre Buraas fra Vidar i mål. Daabaya som ble dobbeltvinner på 5000 og 10.000 under NM 2009 samt også NM gull vinner på 10.000 i år, tok dermed EM Barcelona uttatte Sondre Nordstad Moen i spurtduell nok en gang. Moen løp ellers Hytteplan mila på 28.50 i fjor, men har i likhet med Buraas trappet noe ned etter NM på Sandnes.

Og om vi så likevel dro denne enda lengre, finner vi at tidsdifferansen mellom Moen på 3.plass og Ragnar Stølsmark på 14.plass er på i underkant 1,32 min. Dette kan ikke overføres til 30.22 på 10.000 for Ragnar, men bakkeløpingen opp til Høyskolen på Ullandhaug, har tydelig tilført styrke.

Ragnar løp sitt kanskje råeste løp da han 14.august løp ”Langs Åkrafjorden” et kupert gate løp kontroll målt til nøyaktig 11km. Med tiden 35.05 løp Ragnar 2,09 minutter raskere enn ikke ukjente Svein Erik Eides løype rekord, satt i 2005. Stavanger Maraton på 2.33.50 solo i øsende regnvær, vitner også om at vi kan ha mer i vente til neste år.

Heller ikke Tom Erik slutter å imponere. Med 30.54 er han bare 45 sekunder bak Ragnars flotte løp og dette fikser Tom Erik med mye langkjøring i beina før kommende helgs Berlin Maraton, samt sterk tid i forrige lørdags Dals nuten Opp, hvor Tom Erik løp fortere enn Henrik Ingebrigtsens løyperekord. Vi kan ikke tro annet enn når dette skjer, så må Tom Erik ha hatt medvind fra start til mål.

Tore Olav Kristiansen tok sølv på 400 og 800 under årets KM i friidrett menn senior. I et KM skal alle kretsens beste løpere delta, så skjedde ikke i år. Men poenget var: Uredde Tore Olav debuterte i NM terrengløp med en 23.plass. Fremgang upåklagelig også her. I Stavanger Maratons 10km var diff. til Tom Erik 2,18min, på Lillehammer var differansen kuttet til 1,54.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close