Maraton: Mulig å løpe for sent i starten?


Roma Maraton fra mektige Colosseum via Petersplassen (10km) langs elva ut av sentrum mot Olympiastadion (15km) videre til ½ maraton, stigning nær 3 ganger så høyt som Stavanger M. (26moh) før man mellom 31-33km var tilbake til byens fantastiske kulturhistoriske grunn.Ved 32km sier man at her er transport etappen unnagjort, løpet kan begynne. Det startet med enda en klatretur. Og med flere kilometer med brostein også i siste del av traseen ble vi overrasket over hvor tøff Roma Maraton traseen egentlig var. Nesten ikke til å tro at det her har vært løpt på 2,08. Etter 2 fullførte New York Maraton menes bestemt at Roma er tøffere. Men at Roma i likhet med N.Y.Maraton er en klassiker, ingen tvil.

Vi var få norske i Roma, fra Stavanger deltok 1 veteran og 3 unge gutter hvorav 2 debutanter. Pasta måltid etter boka kvelden før og formaning om at det omtrent ikke fantes fullførende maratonløpere som hadde åpnet løpet for sakte. Våre unge fra Stavanger ble kanskje de første.
Men når man bruker over 20min på de første 3km, og greitt holder en marsjfart på rundt 5,00 etter 3mil, så sier også dette noe om hvor mye verre det er å brøyte seg forbi 12400 startende i Roma enn en og annen bil som triller foran oss i Klubbgata i Stavanger Maraton. Imidlertid de unge debutanter, skyldte mest på den enorme respekt man hadde for dette med at en maraton løpers knekkpunkt oppstår ved ”den halve ukentlige treningsdistanse”. Vår ene debutant kom inn godt under 5 timer, vår andre noe i overkant 5 timer. Slutt tider i maraton løp er egentlig uinteressant. Å kunne fullføre, å få med seg opplevelsene som arrangører og publikum byr på er hva man tar med seg i kofferten. Nesten alle er man enige om en slik innstilling til maraton. Nesten alene i hele verden, er vi nordmenn sykelig opptatt av denne tidsklemma.

Ronny Hognestad (25) fra GTI er en løper med hodet for maraton løping. Utrolig flink å beregne sine løp, alderen tatt i betraktning. Hans avslutninger under sine 2 oppkjøringsløp før Roma – Ergavatnet Rundt 13,2km og Egersund ½ maraton første helgen i mars – samt hans gode disiplin ift. å følge et program og en løps plan, har vært imponerende. Alle partier i Roma M. hvor profilen var slik vi var forhåndsinformert gikk etter fastsatt skjema 4,00 pr kilometer. Ronnys tid 2,56,55 er en forbedring på 11min fra hans forrige maraton. Vi venter spent på fortsettelsen.

Å fly tur/retur Stavanger-Roma til en pris lavere enn startkontingenten i London Maraton er ellers noe man kan få til dersom man via nett følger med i priskrigen innen luftfart. Asics var en av Roma Maratons hovedsponsorer og spanderte en hendig skulder bagg på alle deltakerne til en verdi større enn startkontingenten denne alene. Medaljen var også blant de mer sjeldne i samlingen til undertegnede, denne gang det 34.fullførte maraton, og også denne gang måtte farten justeres de siste meter mot for å rekke target. Snittfart 6,43 pr km fra 35-40km er hva man greier når verken vann, Gatorade eller druesukker hjelper. 4,25fart de siste 1200m mot mål, er noe som av og til bare ligger der og lurer og som man trekker frem hvis man må. Det gikk så vidt 3.59,23.